sâmbătă, 26 februarie 2011

Vaccinurile: navigand printre biasuri si disonanta cognitiva IV.

Astazi am sa discut despre cateva dintre parerile preconcepute ce apar pe siturile anti-vaccin, altele decat "otravurile" despre care am discutat in articolul precedent.


Una dintre aceste idei este "suprasolicitarea sistemului imunitar fragil al copilului" prin folosirea vaccinurilor combinate gen DTP sau ROR sau prin faptul ca programul de vaccinare este prea incarcat si ca se fac prea multe vaccinuri intr-un interval scurt de timp.

In primul rand se porneste de la ideea gresita cum ca un copil ar fi ceva extrem de fragil, in fapt din momentul nasterii, copilul este supus atacului unei multitudini de antigeni. De fiecare data cand este alaptat i se introduc in sistem bacterii si virusi. De fiacare data cand respira, introduce in organism o multitudine de virusi, bacterii, fungi, particule de praf, polen si tot felul de alergeni. Un deget bagat in gura, dupa ce atins covorul, masa sau o jucarie introduce in sistem mai multi microbi decat o doza de vaccin.

Ideea administrarii mai multor vaccinuri o data vine din practica medicala si se bazeaza pe logica. Mai multe vaccinuri adminstrate simultan inseamna o singura intepatura si o singura vizita la medic, acel loc in care nu ne ducem numai pentru vaccinari ci si pentru ca suntem bolnavi. Da, salile de asteptare sunt adevarate autostrazi, locuri in care se intalnesc o multitudine de tulpini virale sau infectii bacteriene.
http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/109/1/124?ijkey=3b9ad690f94cc45c1f458e3e3dead03216319ea8&keytype2=tf_ipsecsha
British Medical Journal are un articol interesant despre vaccinurile combinate, in care se spune
This is an important advance and generally well received in the United Kingdom, although some parent “advocacy” groups have expressed concern that this combined vaccine could overload the immune system. This is based on two misconceptions. One is that the immune system has a limited and relatively small capacity that is pushed to the limits by multiple vaccines. The other is that the increase in the number of diseases being protected against means an increase in the number of antigens. This vaccine has far fewer antigens than the DTwP/Hib it replaces. Because of the change from whole cell to acellular pertussis, a reduction of almost 3000 antigens has occurred,10 even though the vaccine protects against five instead of four diseases.

http://www.bmj.com/content/329/7463/411.full
Pentru a citi intregul articol trebuie sa va inregistrati pe situl www.bmj.com


O a doua parere preconceputa despre vaccinuri este cea a "bolilor disparute pentru care nu mai este necesar vaccinul". In aceasta categorie ar intra, dupa parerea lor, Poliomielita si Difteria.
Imi pare rau sa le distrug visele, dar trebuie sa le reamintesc faptul ca atat polio cat si difteria sunt cat se poate de prezente, chiar daca nu in Europa sau America de Nord sau in alte zone "civilizate". Un virus poate fi usor importat, cu avionul, iar fara imunizare epidemiile ar aparea iarasi. Mai este mult de lucru pana la disparitia acestor boli.
Trebuie sa ne amintim si faptul ca fiecare persoana vaccinata, mareste siguranta "in turma" in care se gasesc si cei care din varii motive nu pot fi vaccinati.


O a treia idee este aceea "bolile ar fi inceput sa dispara inaintea programelor de vaccinare, din cauza unei igiene sau alimentatii mai bune". Prin aceasta afirmatie se incearca introducerea ideii cum ca vaccinurile ar fi inutile.
Este foarte adevarat ca o persoana care are acces la igiena, hrana si asistenta medicala adecvate este intr-o stare de sanatate mai buna decat cineva malnutrit, murdar si fara acces la medicina moderna.
Pe de alta parte se poate usor observa, in grafice, faptul ca reducerea incidentei unor boli are legatura cu vaccinarea si nu este legata de conditiile sociale.
Putem observa cum incidenta meningitei indusa de Haemophilius influenzae tip B (Hib), bacterie pentru care exista un vaccin introdus in programele nationale ale mai multor tari civilizate, a scazut din momentul aparitiei vaccinului in anii '80.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8417239
http://www.who.int/immunization_monitoring/diseases/Hib/en/index.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC100154/
In acest document se afla datele din "era prevaccinare" anti Hib.
http://whqlibdoc.who.int/hq/2002/WHO_V&B_02.18.pdf
BACKGROUND
Before the introduction of the conjugate vaccines, Haemophilus influenzae type b was the major cause of bacterial meningitis in the United States, and meningitis was primarily a disease of infants and young children. We describe the epidemiologic features of bacterial meningitis five years after the H. influenzae type b conjugate vaccines were licensed for routine immunization of infants.

METHODS
Data were collected from active, population-based surveillance for culture-confirmed meningitis and other invasive bacterial disease during 1995 in laboratories serving all the acute care hospitals in 22 counties of four states (total population, more than 10 million). The rates were compared with those for 1986 obtained by similar surveillance.

RESULTS
On the basis of 248 cases of bacterial meningitis in the surveillance areas, the rates of meningitis (per 100,000) for the major pathogens in 1995 were Streptococcus pneumoniae, 1.1; Neisseria meningitidis,0.6; group B streptococcus, 0.3; Listeria monocytogenes, 0.2; and H. influenzae, 0.2. Group B streptococcus was the predominant pathogen among newborns, N. meningitidis among children 2 to 18 years old, and S. pneumoniae among adults. Pneumococcal meningitis had the highest case fatality rate (21 percent) and in 36 percent of cases was caused by organisms that were not susceptible to penicillin. From these data, we estimate that 5755 cases of bacterial meningitis were caused by these five pathogens in the United States in 1995, as compared with 12,920 cases in 1986, a reduction of 55 percent. The median age of persons with bacterial meningitis increased greatly, from 15 months in 1986 to 25 years in 1995, largely as a result of a 94 percent reduction in the number of cases of H. influenzae meningitis.

CONCLUSIONS
Because of the vaccine-related decline in meningitis due to H. influenzae type b, bacterial meningitis in the United States is now a disease predominantly of adults rather than of infants and young children.


http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199710023371404?hits=10&andorexactfulltext=and&FIRSTINDEX=600&FIRSTINDEX=600&SEARCHID=1&searchid=1&COLLECTION_NUM=5&resourcetype=HWCIT&resourcetype=HWCIT&andorexacttitleabs=and&
Nici una dintre bolile pentru care sunt produse vaccinuri nu dispare de la sine, toate sunt boli infectioase iar unele sunt boli contagioase.


O alta parere preconceputa sustine ca "majoritatea celor bolnavi erau vaccinati impotriva bolii respective". Hai sa vedem procentele, stiind ca vaccinurile nu ofera siguranta 100% si ca o data cu trecerea timpului ar trebui facute mai multe rapeluri pentru a innoi efectul imunizarii.
Sa incercam sa intelegem logic de ce se intampla asta.
CDC explica:
Cele mai multe vaccinuri sunt eficiente in 85- 95% din cazuri.
Din cauze specifice, anumiti indivizi nu vor dezvolta imunitate.
Majoritatea oamenilor sunt imunizati.

Ca un exeplu, ne putem imagina ca intr-un liceu cu 1000 de elevi nici unul nu a avut pojar iar 5 elevi nu sunt vaccinati impotriva pojarului. 995 elevi au fost vaccinati corect (in 2 doze). Tot liceul este expus virusului, si toti elevii pot fi infectati.

Toti cei 5 elevi nevaccinati vor fi infectati si vor face boala. 100%
Dintre cei 995 elevi vaccinati cativa nu au dezvoltat imunitate. Stiindu-se ca ROR are o eficienta de pana la 99% in cazul administrarii corecte, sa ne imaginam ca 7 elevi dintre cei vaccinati se vor imbolnavi de pojar, si deci se poate spune ca 58% dintre cazurile de imbolnaviri in acel liceu au fost persoane vaccinate. Relevant este, insa, cat la suta din totalul elevilor vaccinati s-au imbolnavit si nu aceasta comparatie, avand in vedere ca cei vaccinati erau majoritari.
Este foarte adevarat ca 7 e mai mare decat 5, la fel de adevarat este ca 100% e mai mult decat 1%.
http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/6mishome.htm#Themajorityofpeople

Cea mai raspandita idee preconceputa este ca cum ca "vaccinurile au o multime de reactii adverse grave, pot duce la imbolnaviri sau chiar deces, si ca nu stim ce efecte vor aparea pe termen lung"

Tot CDC ne ofera o lista de boli si complicatiile lor precum si cu vaccinurile si efectele lor secundare.

Rujeola si Rubeola vs. ROR
Un singur caz de encefalita sau reactie alergica severa nu justifica ideea ca vaccinul ROR ar fi inutil sau periculos. Fara vaccinare ar exista mai multe cazuri de imbolnaviri, mai multe complicatii si mai multe decese. Nu este deajuns sa privim riscurile, trebuie avute in vedere si beneficiile vaccinarii copiilor.

Boala

Complicatii

Vaccin

Reactii Adverse

Rujeola (Pojar)

Pneumonie: 6 in 100
Encefalita: 1 in 1,000
deces: 2 in 1,000

Vaccin ROR

Encefalita sau reactii alergice severe: 1 in 1,000,000

Rubeola (Pojarel)

Rubeola congenitala: 1 in 4 (daca gravida e infectata in primele luni de sarcina))Difterie, Tetanos si Pertussis vs. DTap

Difterie

Deces: 1 in 20

Vaccin DTaP

- Plans continuu urmat de recuperare totala: 1 in 1000

- Convulsii sau soc, urmate de recuperare totala: 1 in 14,000

- Encefalopatie acuta: 0-10.5 in 1,000,000

- Deces: Nici unul dovedit

Tetanos

Deces: 2 in 10

Pertussis

Pneumonie: 1 in 8
Encefalita: 1 in 20
Deces: 1 in 1,500

http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/6mishome.htm#Vaccinescause
Asa este usor de observat faptul ca vaccinarea este mai putin periculoasa decat boala pe care o previne si ca, statistic vorbind, este mai probabil sa apara complicatii grave in cazul imbolnavirii decat reatii adverse grave in cazul vaccinarii.
O usoara rosata, umflatura, iritatie, durere, febra sunt reactii adverse normale, care nu trebuie sa sperie pe nimeni.
Trebuie sa privim riscurile in comparatie cu beneficiile de fiecare data cand luam o decizie, chiar si in cazul in care decizia este de a iesi sau nu in parc.

Va urma.

2 comentarii:

  1. Excelente articole! Din nefericire, majoritatea parintilor care refuza vaccinarea cunosc o zecime din motivele invocate mai sus, ei se opun pe motiv ca 'nu sunt de accord" sau ca au auzit de la cineva care si-a vacinat copilul ca a facut nu stiu ce post vaccinare. Prea putini studiaza cu adevarat prospectul vaccinului, si in definitiv e destul de dificil de moment ce nu il achizitioneaza si il refuza din start. Cercetarile lor se limiteaza la ceea ce au auzit de la altii( de preferat in cercurile religioase) sau au citit pe net sau in formula As sau alte fituici de 2 lei se gasesc pe piata care militea impotriva vaccinarii si sustin vaccinarea cu vaccinuri naturale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper totusi ca mai exista si nehotarati rationali, nu numai spalati pe cerebel :D

    RăspundețiȘtergere