vineri, 25 februarie 2011

Vaccinurile: navigand printre biasuri si disonanta cognitiva II.

Istoria miscarilor anti- vaccin este la fel de veche ca si vaccinurile. Nu este o noutate ca oamenii sa de situeze pe post de "Gica Contra" in aceasta problema.


Primele incercari moderne de a imuniza organismul impotriva unor boli au avut loc in secolul XIX si sunt strans legate de dezvoltarea metodei siintifice.


Metoda stiintifica este procesul prin care oamenii de stiinta raspund, in mod colectiv si in timp, intrebarilor despre lume, univers, boli, medicamente, vaccinuri etc. Pe metoda stiintifica se bazeaza toate descoperirile de care beneficiem, iar in momentul in care cineva propune o ipoteza noua, tot prin metoda stiintifica aceasta ipoteza este confirmata sau infirmata.


Pe scurt, metoda stiintifica se bazeaza pe patru pasi.


  1. Observarea unui fenomen ce ridica intrebari. In cazul nostru, biologul Alexander Fleming a observat in anii '20 ai secolului trecut, cum unele culturi bacteriene au fost distruse de mucegai.

  2. Ipoteza ca un anumit tip de mucegai distruge bacteriile trebuie sa fie testabila si falsifiabila.

  3. Testarea moderna implica grupuri de control si metoda dublu orb

  4. Concluzia la care se ajunge dupa acesti pasi analizeaza si interpreteaza datele obtinute din teste, si poate fi verificata de orice alt om de stiinta.


Nici in imunologie nu se intampla altfel.


Edward Jenner este unul dintre pionierii imunologiei moderne, si unul dintre cei care au observat , in Secolul al XVIII- lea, faptul o persoana infectata cu variola bovina devine imuna la mult mai periculoasa variola umana. El a testat aceasta ipoteza, infectand cu virusul variolei bovine, existent in ranile unei bolnave, o persoana sanatoasa. Dupa cateva zile a incercat sa infecteze cu variola persoana vaccinata, si a observat faptul ca aceasta era imuna.

OK, pentru zilele noastre, aceasta metoda este cat se poate de periculoasa si chiar groteasca. Sa ne aducem totusi aminte ca ne aflam pe vremea cand sangerarile faceau parte din medicina.


La inceputul Sec. XIX, s-a pornit in UK imunizarea in masa impotriva variolei, cu acest vaccin descoperit de Jenner. Cu toate ca variola decima populatia, au existat destule voci care s-au opus vaccinarii pe motiv religios sau politic ori din cauza ca nu intelegeau ideea de imbolnavire a cuiva sanatos cu o boala usoara, pentru a preveni o boala fatala.

Au aparut o multime de ligi anti-vaccin si inclusiv oameni de stiinta valorosi au ridicat obiectii acestei idei inovatoare. Printre activistii impotriva vaccinarii din epoca victoriana s-a aflat si Alfred Russel Wallace . Da, este vorba despre acel Wallace, care alaturi de Darwin a pus bazele principiului selectiei naturale.

In Statele Unite, epidemia de variola de la sfarsitul Secolului al XIX-lea a dus la impunerea vaccinarilor anti variola si la aparitia miscarilor de protest in USA. In 1902 Departamentul de Sanatate al orasului Cambridge, Massachusetts, obliga populatia sa se vaccineze impotriva variolei, lucru care duce la miscari de protest urmate de un proces in care Curtea Suprema declara, in 1905, faptul ca statul poate lua masuri de acest gen, pentru a proteja binele comun, in cazul unei boli contagioase.

http://supreme.justia.com/us/197/11/index.html


http://biotech.law.lsu.edu/cases/vaccines/Jacobson_v_Massachusetts_brief.htm

Aceasta a fost prima sentinta data de Curtea Suprema intr-o problema ce tine de sanatatea publica, si privind retrospectiv, observam ca a fost o decizie potrivita.

Pericolul imbolnavirii de variola nu mai exista.


Sa inaintam spre perioada contemporana, pastrand in minte faptul ca miscarile anti vaccin au existat fara intrerupere, in tot acest timp.

In anii '70 ai secolului trecut, vaccinul DTP (impotriva Difteriei, Tetanosului, si tusei convulsive- Pertussis), a intrat in atentia miscarilor anti vaccin din Europa, generand o controversa cu privire la siguranta lui. Problema parea sa vina de la "componenta Pertussis" a vaccinului, ce ar fi provocat complicatii neurologice cum ar fi encefalopatia.

Un raport din anul 1974 in UK, arata ca in 36 de cazuri copii supusi vaccinarii DTP in ultimii 11 ani, se pare ca au suferit probleme neurologice, complicatiile survenite in decurs de 24 de ore de la vaccinare, sugerand faptul ca este mai mult decat o coincidenta.

Se recomanda aprofundarea studiilor in ceea ce priveste componenta Pertussis.

http://adc.bmj.com/content/49/1/46


Mass Media inflameaza recomandarile acestui raport si apare "The Association of Parents of Vaccine Damaged Children". Ca urmare, teama opiniei publice fata de posibiliele efecte negative ale vaccinarii DTP creste, numarul de vaccinari scade iar Anglia este lovita de trei mari epidemii de Tuse Convulsiva intre 1974 si 1982.

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00001197.htm

In mod normal, boala a cauzat mai multe probleme copiilor sub varsta de 1 an, 40% dintre pacientii spitalizati avand o varsta sub 6 luni.

Intre 1977 si 1979 au fost raportate 102500 de cazuri, au fost internati 5000 de copii dintre care 2000 sub 6 luni, 50 au avut nevoie de reanimare, 200 au facut pneumonie, 83 au suferit convulsii.

In acelasi timp vaccinul DTP oferea protectie in 94% dintre cazuri.


Ca raspuns la acest raport, Joint Commission on Vaccination and Immunization a declansat un Studiu national pe tema encefalopatiei la copii. In cadrul acestui studiu au fost inclusi toti copiii care prezentau boli neurologice si aveau o varsta cuprinsa intre 2 luni si 2 ani jumate.

S-a incercat stabilirea unei cauzalitati intre vaccinarea DTP si aparitia simptomelor bolii.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1607925/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6786580?ordinalpos=1&itool=PPMCLayout.PPMCAppController.PPMCArticlePage.PPMCPubmedRA&linkpos=1

Studiul nu a putut dovedi cauzalitatea intre vaccin si encefalopatie.

La 10 ani dupa terminarea acestui studiu, datele au fost reevaluate si 80% dintre pacianti reexaminati. Nici dupa 10 ani nu a putut fi dovedit ca cei vaccinati ar avea un risc mai mare de a dezvolta boli neurologice decat drupul de control.

http://books.google.de/books?hl=de&lr=&id=Dcq3PX-3l3AC&oi=fnd&pg=PA1&dq=National+Childhood+Encephalopathy+Study&ots=vQ2wGNuHic&sig=83Cd970toXFZ1nyyLUgn_ergHoU#v=onepage&q&f=falseIn 1994, in USA a fost efectuat un alt studiu in incercarea de a transa controversa posibilei legaturi intre vaccinarea DTP si bolile neurologice la copii.

Au fost identificate 424 de cazuri confirmate din 218000 de copii vaccinati cu varste intre 1 luna si 2 ani, rezidenti in Oregon si Washington.

Concluziile studiului au fost ca nu exista, statistic vorbind, nici un risc major de aparitie a unor simptome neurologice serioase intr-o perioada scurta de la vaccinare (7 zile).

Cauzalitatea nu a putut fi dovedita.

http://jama.ama-assn.org/content/271/1/37.abstract


Un grafic al cazurilor de Pertussis in USA, ne arata cat de importanta este vaccinarea.http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5503a1.htm


Intre timp, vaccinul DTP a evoluat si nu se mai foloseste, la fabricarea lui, material celular al Bordetellei Pertussis. El a devenit mai sigur, pastrandu-si eficacitatea de 95% si chiar de 100% in cazul tetanosului. Componenta anti difterie asigura o protectie de 95% timp de 10 ani, dupa aceasta perioada, la contactul cu boala cel vaccinat putand suferi forme usoare de difterie.

http://www.immunizationinfo.org/vaccines/tetanus

Nici mult blamatul Thimerosal, despre care o sa vorbesc mai pe larg, nu mai este prezent in toate vaccinurile.


Dupa aproape 25 de ani, apare controversa MMR (Measles, Mumps, and Rubella) vaccin care in Romania poarta numele de ROR (Rujeola, Oreion, Rubeola).

In aceasta controversa se insinueaza ca MMR ar fi responsabil de aparitia tulburarilor de spectru autist.


In 1998, respecatul jurnal medical englez The Lancet publica un studiu al medicului Andrew Wakefield, studiu ce declanseaja o intreaga isterie in presa si printre parinti.


Din pacate, si aici este vina editorilor The Lancet, nimeni nu a verificat cu atentie acest studiu o lunga perioada de timp. Abia cand jurnalistul Brian Deer observa faptul ca intregul studiu s-a bazat pe fraudarea celor mai elementare cerinte ale metodei stiintifice, datele sunt verificate si ies la iveala neregulile.

http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article5683671.ece


The Lancet retrage articolul si se incepe investigarea mai atenta a datelor, iar Consiliul General al Medicilor din UK retrage in 2010 licenta lui Wakefield. De asemenea, in 2011 studiul este declarat de catre British Medical Journal a fi o frauda.

http://www.bmj.com/content/342/bmj.c7452.full


Cum a fost aranjat studiul?

Studiul original a fost facut pe 12 copii.

3 din 9 cazuri de autism regresiv raportate, nu au fost diagnosticate cu nici un fel de tulburare de spectru autist. Numai 1 copil suferea de autism regresiv.

Studiul sustinea ca toti copiii s-ar fi dezvoltat normal pana la vaccinarea MMR. In fapt, 5 dintre acestia erau luati in evidenta pentru tulburari de dezvoltare inaintea vaccinarii,


In cazul catorva copii a fost raportata aparitia simptomelor la cateva zile de la vaccinare, dar din documentele medicale nu reiese acest lucru, etc.

Mai multe informatii aici:

http://www.bmj.com/content/342/bmj.c5347.full

http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=9552

http://pediatrics.about.com/b/2011/01/07/mmr-scare-fraud-further-exposed.htm

Din cauza isteriei provocate de aceasta frauda, numarul vaccinarilor a scazut iar de suferit au avut tot copiii.

In partea a III-a noi atacuri ale miscarii anti-vaccin si cele mai la moda conspiratii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu