miercuri, 23 februarie 2011

Vaccinurile: navigand printre biasuri si disonanta cognitiva.

Aceasta postare este un raspuns la o serie de articole gasite pe blogul Cristelei Georgescu si o incercare de sensibilizare a parintilor in a cauta informatii pe pagini stiintifice si nu pe pagini conspirationiste.
Motto: Copiii nu sunt niste "mini me" ei sunt persoane in devenire si ar trebui tratati cu respect si nu indoctrinati in diversele credinte ale adultilor.


Ma simt nevoita sa reiau discutia despre vaccinuri deoarece observ ca tot mai multe persoane educate si care au posibilitatea de a gasi informatii corecte cad prada biasului de confirmare,selectand din informatia gasita numai lucrurile care le confirma credintele. In momentul in care li se prezinta dovezi contrare propriilor credinte intervine disonanta cognitiva ce duce la imaginarea celor mai ciudate conspiratii, Ex. Big Farma Conspiracy and mercury that causes autism


OK, sa intram in materie.


Pentru ca eu nu cred pe "oricine" si cu atat mai mult nu cred tot ce vad la televizor, pentru ca ma lasa rece titlurile de Doctor Doctor iar experienta medicala sau in alt domeniu imi este egala atata timp cat contrazice evidenta, cat si pentru ca sunt atenta la sursele citate am sa dau link-urile direct in engleza, in romana nici nu prea exista informatie. De asemenea am sa incerc sa produc 3 surse pentru fiecare afirmatie.

Programele de vaccinare sunt considerate de catre specialisti unele dintre marile realizari medicale ale secolului XX, dar ideea de pregati organismul in vederea luptei cu un agresor extern este mult mai veche.

Boli necrutatoare, cum ar fi ciuma si holera, decimau populatia si in timp ce unii le considerau pedepse ale zeilor existau si oameni care vedeau in aceste boli rezultatul infectiei cu un organism atat de mic incat nu poate fi vazut cu ochiul liber.

Acelasi lucru se intampla si in cazul variolei, o alta boala infectioasa necrutatoare, din fericire eradicata printr-un program mondial de vaccinare.

http://www.bt.cdc.gov/agent/smallpox/vaccination/facts.asp

Mortalitatea medie in cazul variolei este de 30 % dar au existat si tulpini cu o mortalitate de 96%

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5010a1.htm

Nu-i asa ca va simtiti norocosi sa traiti in timpuri in care copiii vostrii nu mai risca sa se imbolnaveasca de variola? Cu toate acestea, vaccinul impotriva variolei a fost si el contestat si are si el posibile efecte secundare.

Efectele secundare ale vaccinului impotriva variolei pornesc de la o mica iritatie in locul intepaturii sau dureri minore si pot duce chiar la pierderea vietii. Copiilor sub 12 luni nu le este recomandat si nici femeilor gravide. Cu toate ca 1000 de persoane la 1 milion pot avea reactii adverse serioase, ideea de a face o boala ca variola este mult mai inspaimantatoare.

Ce bine ca nu mai trebuie sa-l facem, imunitatea de turma ne protejeaza, iar virusul nu prea mai exista in libertate. De vaccinul antivariolic am scapat!


O alta boala necrutatoare a intrat in atentia forurilor medicale ce incearca prin programele de vaccinare sa o stearga din memoria oamenilor. Aceasta boala este Poliomielita, numita si paralizie virala infantila.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Womanonsideinlung.jpg

Iar acesta este un plaman mecanic. Da, poliomielita are prostul obicei de a omori lent, prin sufocare.


Chiar si in cazul celor care au avut forme usoare ale bolii nu se poate spune ca au scapat neatinsi, avand in vedere ca polio este o boala ce lasa urme adanci si dizabilitati majore si care poate avea efect si in cateva zeci de ani.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001402.htm

In urma eforturilor conjugate de eradicare s-a ajuns ca polio virusii sa mai existe in libertate numai in regiuni izolate din Africa sau Asia. Din cauza ca boala nu este inca eradicata, vaccinul anti polio este recomandat chiar si in tarile in care nu au mai existat cazuri de mai bine de 20 de ani.

http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/vis/downloads/vis-ipv.pdf

http://www.historyofvaccines.org/content/articles/history-polio-poliomyelitis

Efectele secundare ale vaccinului anti polio modern (cu virus inactivat) sunt blande, iritatii sau dureri locale. Nu se cunoaste nici un caz in care noul vaccin antipolio sa fi provocat probleme majore de sanatate.

Poliomielita este o boala pentru care nu exista tratament, in cazurile in care boala ia forme paralizante mortalitatea ajunge la 30 % in cazul adultilor si la 5 % in cazul copiilor. Cei care scapa de moartea prin asfixie raman, in general, cu handicapuri motorice.

De ce am risca aparitia unor noi epidemii de polio? de ce sa vedem iarasi copii asa?

http://www.nnz-online.de/news/news_lang.php?ArtNr=66469

Consider ca este nevoie de o mai mare mobilizare, de mai multe fonduri pentru a scapa definitiv de umbra paraliziei virale infantile, abia atunci am putea pune vaccinul anti polio pe raftul pe care se afla si cel anti variola!


O boala din cauza careia sunt infectati la nastere mii de copii este tetanosul. Tetanosul neonatal reprezinta un risc major in tarile sarace unde nasterile nu sunt asistate de personal medical sau unde instrumentarul nu este corect sterilizat si unde mamele nu sunt imunizate anti tetanic.Clostridium Tetani este o bacterie raspandita in sol si rezistenta la fierbere.

In mod normal, la nastere, copiii ai caror mame au fost imunizate antitetanic au o oarecare protectie pasiva ce este activ intarita o data cu vaccinul.

http://www.wrongdiagnosis.com/phil/html/neonatal-tetanus/6374.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20348112

Tetanosul nu este o gripa iar imunizarea ar trebui sa fie obligatorie. Mortalitatea in cazul imbolnavirii este de 45% iar vaccinarea reduce riscul cu 94%.

Pe termen scurt, este imposibil sa ne imaginam viata fara acest vaccin, bacteria raspunzatoare este mult prea raspandita. Tot ce putem face este sa ne vaccinam, sa facem rapelurile, iar in cazul in care avem suspiciunea ca ne-am fi putut infecta, sa mergem imediat la medic pentru o revaccinare.


Hepatita B se cronicizeaza in 10 % dintre cazuri si poate fi transmisa la nastere. In cazul cronicizarii ei riscul a dezvolta un carcinom hepatic creste cu 40 %.

Tocmai din cauza riscului transmiterii virusului la nastere, de la mama purtatoare la fat, si din cauza epidemiilor majore ce au existat in trecut, s-a luat decizia introducerii vaccinului anti Hepatita B. El este eficient in 95% dintre cazuri si este practic imposibil sa se imbolnaveasca cineva de hepatita tip B dupa vaccinare, in cazul noului tip de vaccin recombinat.

http://www.hepb.org/professionals/hepatitis_b_vaccine.htm

Vaccinarea copiilor impotriva Hepatitei B a dus la scaderea pana la 1% a riscului de cronicizare si automat a scazut riscul de a dezvolta un cancer hepatic.

http://www.who.int/immunization/topics/hepatitis_b/en/index.html


In cazul difteriei, boala contagioasa care in 20% din cazuri se complica in miocardita iar in 10 % dintre cazuri in neuropatie periferica, mortalitatea este de 20% in cazul copiilor sub 5 ani sau a adultilor peste 40 de ani.

La inceputul secolului trecut difteria era a treia cauza de mortalitate infantila in UK.

De la inceputul campaniilor de vaccinare, cazurile de difterie au scazut dramatic, intre anii 2004 si 2008 ne mai mai fiind raportat nici un caz de imbolnavire in USA

http://www.historyofvaccines.org/content/articles/diphtheria

Nici in Europa nu mai exista riscul de a fi infectati cu Corynebacterium diphteriae.

http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/0911_GUI_Scientific_Panel_on_Childhood_Immunisation_DTP.pdf

http://www.vaccineinformation.org/diphther/photos.asp


Va deranjeaza imaginile? imi pare rau; si pe mine ma deranjeaza faptul ca anumiti oameni si-ar dori ca aceste imagini sa ne apara live, in familii.

Vaccinul BCG, impotriva bacilului Calmette-Guérin, are o eficienta variabila impotriva tuberculozei pulmonare, in medie 50%. Eficianta variabila se datoreaza, printre altele, fondului genetic al pacientului, diverselor tulpini ale acestei bacterii, mediului din care provin bolanvii si a faptului ca unii dintre bolnavi au avut un contact mai indelungat cu bacilul.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8309034

Chiar daca nu ofera o protectie suficienta impotriva tuberculozei pulmonare, vaccinul BCG protejaza in proportie de 75- 80% impotriva meningitei tuberculoase si a tuberculozei miliare.

http://ije.oxfordjournals.org/content/22/6/1154.short

Meningita tuberculoasa este produsa de acelasi bacil, care in loc sa atace plamanii se instaleaza pe membrana care acopera creierul. Sa va arat un creier bolnav? Sa va explic ce anume se intampla cu copilul bolnav? Cred ca nu este nevoie. Este de ajuns sa va spun ca si cei care supravietuiesc vor trebui urmariti atat neurologic cat si psihiatric.

Tuberculoza miliara netratata are o mortalitate de aproape 100%, cu tratament mortalitatea ramane 10%.


Sa continuam cu
tusea convulsiva, a treia componenta a vaccinului DTP.

Ati avut vreodata tuse convulsiva? ati vazut pe cineva care se chinuie sa respire printre accesele de tuse, ati simtit pe propria piele ce inseamna sa nu aveti destul timp sa respirati intre doua crize? Eu am avut, pe la 12 ani, pe vremea mea nu se facea vaccin impotriva Bordetella pertussis.

Tusea convulsiva pune in pericol viata unui nou nascut, chiar daca pentru un copil ceva mai mare nu mai reprezinta un pericol. Ideea care sta in spatele programului de vaccinare este prevenirea imbolnavirii celor mai sensibili dintre noi, a nou nascutilor si a persoanelor cu imunitate compromisa, primul vaccin combinat Difterie- Tetanos- Pertussis facandu-se la varsta de 4 luni.

O imbolnavire inainte ca un nou nascut sa fie vaccinat (primele 4 luni de viata) duce in multe din cazuri la deces. In momentul in care copilul ajuns sa fie oxigenat artificial, riscul de deces este de 70%.

http://www.aap-ca.org/clinical/pertussis/pertussis_in_young_infants.html

Protectia celor mai sensibili dintre noi este asigurata tot de imunitatea de turma.

O sa va intrebati de ce ar muri cineva dintr-o tuse. Ei bine, aprox. 90% mor din cauza pneumoniei, deshidratarii, hipoxiei (lipsei de oxigen), encefalopatiei sau a hemoragiilor cerebrale produse de accesele de tuse.

http://emedicine.medscape.com/article/803186-overviewCu ce am mai ramas? Am ramas cu rujeola, rubeola si oreionul.

Rujeola este o boala contagioasa grava, mai ales pentru copiii sub un an. Vaccinarea corecta (in doua faze) asigura o protectie de 98%http://images.medicinenet.com/images/Government/measles1.jpg

Cu rujeola nu este de glumit, febra poate ajunge la 40°, complicatiile pot fi majore, mortalitatea in cazul tarilor dezvoltate, chiar daca ramane mica, ajunge la 3 la mie. In cazul tarilor sarace, pojarul ramane una dintre cauzele mortalitatii infantile.

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5408a4.htm

Efectele adverse ale vaccinarii ROR sunt febra in 5 -15% din cazuri, iritatii in 5% din cazuri si dureri articulare in 5% dintre cazuri. In cazul vaccinarii adultilor, 25% au raportat dureri articulare.

http://www.medicinenet.com/measles_rubeola/page7.htm#reactions

Pojarul contactat in timpul sarcinii poate provoca avortul spontan, oprirea sarcinii din evolutie sau o nastere prematura

Oreionul, parotidita epidemica, este o boala infectioasa contagioasa ce poate avea complicatii grave cum ar fi meningita, encefalita, orhita (inflamatia testiculelor), pancreatita sau pierderea auzului. Vaccinul asigura imunitate in 95% dintre cazuri.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1583479/

Rubeola, este o boala cu o evolutie destul de blanda. Pentru femeile insarcinate, insa, ea reprezinta un pericol major. De cele mai multe ori, o infectie in timpul sarcinii se soldeaza cu un avort spontan sau cu malformatii grave ale fatului.

Programul de vaccinare incearca sa reduca riscul de Rubeola congenitala, iar vacinand copiii va asigurati de faptul ca generatiile viitoare se vor naste sanatoase.

http://embryology.med.unsw.edu.au/Defect/rubella.htm

www.pathguy.com/lectures/infect.htm


Am trecut in revista vaccinurile cele mai cunoscute, cuprinse in programele de vaccinare in majoritatea tarilor civilizate.

Urmeaza istoria miscarii anti-vaccin.Consider ca este mai bine asa, adica despartirea partii stiintifice de bullshitul conspirationisto- panicard.

In al doilea rand articolul ar fi muuult prea lung si ar risca sa nu fie citit. Va recomand, mai ales "posesoarelor de copii" sa puneti in balanta riscurile si beneficiile, la fel cum o faceti de fiecare data cand va scoateti copilul la aer.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu