joi, 10 februarie 2011

Homeopatia: argumente ultradiluate.

Acest articol nu imi apartine, el este preluat, tradus si adaptat de pe blogul GWUP, care in traducere inseamna "Societatea pentru Studierea Stiintifica a Pseudostiintelor"
http://blog.gwup.net/2011/02/09/homoopathie-hochverdunnte-argumente/

Despre homeopatie, pseudostiinta care se bazeaza pe vanzarea de apa chioara, am scris si noi dar exista un ciclu de articole foarte interesant pe Insula Indoielii.

In acest articol preiau reactiile la Actiunea 10:23 din Germania, reactii suspect de asemanatoare cu cele din Romania.

____________________________________________________________________________________

Prietenii nostrii homeopati sufera vizibil, nefacand fata provocarilor produse de Actiunea 10:23.

Mai mult decat sunetul chinuit, cum ca Actiunea 10:23 ar fi mai mult un studiu care demonstreaza cat de sigure sunt preparatele homeopate, produs de Societatea Medicilor Homeopati (ÄHK), nu le-a trecut prin minte.
Acest raspuns este, totusi, mai bun decat cel dat de catre Asociatia germana de homeopatie clasica (VKHD), care intr-o declaratie de presa il aduce ca martor, la modul cel mai serios, pe D-ul Emoto:
Ca vibratiile actioneaza asupra mediului, este demostrat de catre experimentele efectuate de D-ul Masaru Emoto


Dragii nostri membrii ai VKHD, cel care intr-o discutie despre homeopatie pomeneste primul numele lui Masaru Emoto a pierdut si devine ridicol, stiati asta?

Probabil ca este mai amuzant numarul de comedie cu "studiul care demonstreaza siguranta" dar asta nu face decat sa dovedeasca faptul ca prietenii nostri homeopati nici macar nu l-au citit pe Hanemann, asta deoarece in Organon (p. 275) se spune ca:

Potrivirea unui medicament pe o anumita boala nu se bazeaza numai pe indicatia homeopata ci si pe doza necesara sau mai de graba, pe fractiuni cat mai mici ale dozei. Este prescrisa o doza prea puternica a unui preparat homeopat, chiar potrivit pentru boala respectiva, se produce o stare de rau care nu este necesara si care se reflecta asupra vitalitatii, mai ales asupra celor mai sensibile parti ale organismului care deja sunt atacate de boala, in virtutea principiului homeopatic al similitudinii


Din aceasta perspectiva, pare destul de ciudat cand in Standard, Vicepresedintele ÄKH, prof. Michael Frass la intrebarea

In cadrul Actiunii 10:23 sute de voluntari si-au administrat o supradoza. La ce efecte ar trebui sa se astepte, din punct de vedere homeopat?

a raspuns

Bineinteles ca la nici un efect, o doza unica la o persoana sanatoasa nu produce reactii decat in cazuri extrem de rare. orice testare a unui medicament pe pacienti sanatosi presupune administrarea mai multor doze. Nu are nici o importanta daca cineva ia 2 sau 500 globulii o data.


Nici nu ne mai obosim sa raspunde la aceasta declaratie, avand in vedere ca EsoWatch a raspuns deja

Oricum e egal ce a sustinut mosul Hanemann pana la geniala lui descoperire a principiului homeopat cum ca fiecare poate abera cum vrea, fara ca cineva sa-i poata strica afacerea. La chestia asta ii spuneti "terapie individuala" si cine ar putea sa va contrazica.


Restul analizei interviului Frassescian din Standard este si el interesant.

Negarea unui efect al supradozei si redenumirea ridicola a Actiunii 10:23 in "Safety Study" homeopat este doar o chestie deoarece intr-un comentariu, un fan al bilutelor de zahar scrie:

Apropo, voluntarii ar trebui intrebati ce simptome au dupa 2- 6 zile.


Asociatia centrala a medicilor homeopati germani (DZVhÄ) ne-a facut o contrapropunere,anume sa
Luati o saptamana, de mai multe ori pe zi, catva globulii. Folositi de exemplu Sulfur C30 (deci mult peste limita lui Avogadro). Probabilitatea aparitiei unui sau altui simptom este mult mai mare asa.


Deja avem trei variante:
1. Supradoza unica nu produce nici un efect.
2. Supradoza unica produce efecte dupa 2 pana la 6 zile.
3. Numai in cazul unui tratament indelungat, efectele se vad dupa o saptamana.

Dupa principiile homeopate, efectele tratamentelor ar putea fi:
1. Vindecarea rapida fara inrautatirea bolii.
2. O inrautatire a bolii pe o perioada scurta, urmata de vindecarea rapida.
3. O agravare a bolii pe o perioada indelungata, urmata de o vindecare lenta.
4. O agravare a bolii urmata de moartea pacientului.
5. Ameliorarea continua a siptomelor, fara vindecarea bolii.
6. O ameliorare urmata de inrautatirea starii de sanatate.
7. Imbunatatirea pe o perioada scurta a starii de sanatate.
8. Aparitia unor simptome mai vechi
9. Aparitia unor simptome noi.
10. Pacientul "incearca" fiecare remediu prescris. (prezinta simptome specifice fiecarui tratament?)
11. Simptomele duc intr-o directie gresita.

Aici trebuie sa-i dam dreptate Prof. Edzard Ernst critic al homeopatiei, care zilele astea a declarat ca homeopatia are aceeasi legatura cu medicina ca si chitara de aer cu muzica.

In incheiere ar mai exista clipul filmat de catre doi homeopati la Actiunea 10:23 din Berlin, in care spre final se consultau destul de nesiguri despre faptul ca ar putea fi vorba de un studiu neaprobat asupra remediilor (ca medicamente nu pot sa le zic)


_____________________________________________________________________________________

Nu e asa ca reactiile sunt asemanatoare? sperati sa existe diferente intre bizonii romani si cei germani? neeeeeee! in definitiv, daca nu ar fi decontate de casele de sanatate, si platite de catre noi toti, putin mi-ar pasa ca niste indivizi se indoapa cu zahar sperand ca se vor vindeca.

Apropo. Cum gracu' se spune, un globul doua globule sau doi globuli? LOOOL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu