joi, 17 iunie 2010

Identitatea nationala

Cum cataloghezi calitatea vietii unui copil? Analizezi cate jucarii are, cati prieteni? Conteaza ce studii au parintii? Ce etnie? Conteaza daca sta impreuna cu parintii intr-o garsoniera sau intr-o vila de 900 de mp? Are vreo importanta daca mama ii gateste sau daca bona il duce la fast-food? Se pare ca nu, se pare ca importanta e religia.
Luni mi s-a facut o ancheta sociala. Nu am fost intrebata ce studii am, ce venit am, daca stau singura cu copilul sau sta si tatal cu noi. Nu am fost intrebata ce etnie, ce nationalitate, ce cetatenie am. Dar in schimb a trebuit sa imi justific lipsa apartenentei mele la un sistem religios. A trebuit sa fac asta pentru ca anchetatorul trecea din burta ortodox. Evident contraargumentul reprezentantului primariei era ca am fost botezata, motiv pentru care eram, cu sau fara vointa mea, oita ortodoxa. Asadar e musai sa apartin cultului respectiv pentru ca la 3 luni cand m-a bagat popa in lighean, nu am avut suficienta tarie sa ma opun.
Nu am inteles nici pana acum de ce Comisiei pentru Protectia Copilului ii pasa mai mult daca sunt sau nu sunt membra a unui cult religios, decat daca fi-mea primeste afectiunea, educatia si medicatia necesara, intr-un spatiu locativ propice. Sau cumva se presupune ca odata cu eliminarea de pe lista de compensate a unor medicamente, ca membru al cultului ortodox, cand nu voi mai avea cu ce sa ii cumpar pastilele, voi apela cu siguranta la "efectele miraculoase ale rugaciunii"?