sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Din ciclul "Fiecare tara are conspirationistii ei" - Salvati ceaiul de musetel!

Germania, Secolul XXI - dimineata, 117000 de oameni au semnat o petitie si au inaintat-o Bundestagului. Petitia pe care presa o numeste "Salvati Musetelul" se refera la dreptul de a comercializa plante medicinale. Ar trebui sa ma uit mai mult la TV, ca uite asa pierd stiri importante, habar nu aveam ca plantele medicinale ar fi interzise mai ales sunt pline rafturile de ceaiuri, tincturi, siropuri etc.

Ei spun ca din Aprilie anul viitor, Guvernul vrea sa interzica plantele medicinale; cum dracu' sa nu! exact ce o interesaza pe Merkel e sa le distruga digestia delicata interzicand ceaiurile si sa le ia usturoiul sin fripturi...

Ca deobicei, citind regulamentul la care se face referire cu ochi de om normal, se observa doua lucruri.
In primul rand este o lege din 2004 si care a intrat de mult in vigoare EU-Richtlinie 2004/24/EG . In 2011 se trece la ultima faza si anume la inregistrarea producatorilor.

In al doilea rand nu se discuta despre interzicere ci despre controlul calitatii produselor din plante. Este reglementat felul in care trebuie facuta colectarea si prelucrarea plantelor, dozajul, ce anume trebuie scris pe prospect, faptul ca producatorii trebuie sa fie inregistrati etc

Industria plantelor medicinale este o forta uriasa care ruleaza 1,2 miliarde € /an, aici sunt incluse numai preparatele farmaceutice care se pot cumpara fara reteta din farmacii. La aceasta suma se adauga produsele din plante medicinale din supermaketuri, drogherii, magazine BIO etc.

Chiar nu vad nimic in defavoarea consumatorului, nici macar nu se discuta despre plantele adunate de pe camp in scopul uzului casnic ci numai despre firmele care comercializeaza produse din plante medicinale. Ce e atat de rau sa stim exact ce contine ceaiul pe care il inghitim? ce e atat de rau ca stim ca au fost supus unor teste de calitate?
Culmea este ca in Gemania standardele de calitate existau si pana la aparitia acestui regulament, nici macar nu ma astept sa existe un producator german care sa-si piarda licenta. Ei trebuie numai sa scrie pe prospect si pe cutie in ce boala ajuta produsul respectiv, ce contine, in ce doza, care ii sunt efectele secundare, care este dozajul maxim etc. Chestii normale!

Industia "musetel" poate avea o problema in cazul in care nu poate sa dovedeasca faptul ca, de exemplu, ceaiul de matura face bine la cataracta.
De anul viitor, toate produsele farmaceutice care pot fi luate fara reteta si fara recomandarea unui medic trebuie sa-si dovedeasca eficacitatea si faptul ca nu fac mai mult rau decat bine. Nu se cer studii complicate, ca in cazul medicamentelor, se cere ca eficacitatea unui produs sa fie probata prin faptul ca traditional el a fost folosit pt. afectiunea X si ca in timp s-a constatat ca ajuta. Traditional inseamna sa fie folosit de mai mult de 30 de ani din care 15 ani sa fi existat pe teritoriul EU.
Deci Musetelul poate sta linistit!

In privinta usturoiului, scortisoarei, mentei etc nici nu se pune problema unei reglementari... ele au sa poata fii cumparate, ca si pana acum, producatorii nefiind obligati sa stampileze cateii de usturoi cu doza maxima permisa.

Toata aceasta nebunie a ponit de la un chain email si culmea e ca Bundestagul nici macar nu poate schimba ceva. Petitia ar fi trebuit adresata EU.

2 comentarii:

 1. Tocmai ii scriam Freijei, nu mai repet si aici . Spun doar ca si eu, primul lucru cand am auzit de faza, am citit directiva, si totul parea normal . Le-am dat respectivilor linkul, inclusiv in romaneste, dar se pare ca limbajul prea complicat ii descurajeaza . Sau poate prefera doar sa creada conspiratia si sa se revolte .

  RăspundețiȘtergere
 2. Saturnine, din pacate nu ai cu cine sa discuti... e ca in Caragiale, odata intrati la o idee fandacsia e gata.
  Presupun ca dupa ce au sa vada ca nu le interzice nimeni ceaiurile au sa se linisteasca.

  Exact asa au reactionat si la Codex Alimentarius, degeaba incerc sa explic faptul ca nu este nimic rau in a controla ce anume mancam, degeaba incerc sa explic fapul ca industria BIO este prea puternica, cererea e mult prea mare si nimeni nu are interesul s-o desfiinteze. Unii raman la ideea ca guvernele au un interes sa distruga alimentele BIO, au interesul sa-si piarda practic veniturile din impozite si TVA, numai pt ca masonii si reptilienii vor sa ne otraveasca.

  Asa cum spuneam, Caragiale a avut dreptate, dupa fandacsie urmeaza ipohondia iar pe urma nimica misca :D

  RăspundețiȘtergere