miercuri, 17 noiembrie 2010

Coltul cu bullshit. Bach Flower Therapy

Avand in vedere ca exista sute de terapii alternative care incep cu litera A si convinsa fiind ca pana le termin pe toate au sa fie inventate alte cateva sute, m-am gandit sa trec la litera B.


Despre acupunctura au scris altii, mai destepti ca mine, asa incat nu vad de ce as mai scrie si eu. Tot ce am sa spun depre subiectul acesta este faptul ca nu exista nici o diferenta majora intre acupunctura traditionala si cea falsa, asa incat ii pun rezultatele pe seama efectului placebo. mai multe detalii gasiti in blogul lui Lazy Pawn - http://lazypawn.com/wordpress/ace-scumpe-din-canada/ .


Asaaa, sa revenim la "Bach Flower Therapy" sau "terapia cu esente florale a lui Bach".

Ideea a pornit medicul englez Edward Bach in anii '30 ai secolului trecut, acesta afirmandu-si cele cinci idei fundamentale intr-o carte numita Heal Thyself: An Explanation of the Real Cause and Cure of Disease.


1. Sufletele sunt scantei invincibile si nemuritoare ale lui Dumnezeu, ele fiind reprezentari reale superioare ale sinelui.

2. Scopul oamenilor este sa-si dezvolte virtutile si sa desfiinteze tot raul interpersonal. Sufletele stiu cum anume se poate ajunge la perfectiune in natura umana.

3. Durata vietii reprezinta numai o mica parte a evolutiei individului.

4. Atunci cand sufletul si personalitatea sunt in armonie oamenii sunt sanatosi si fericiti. Incrcarea personalitatii sa se distanteze de dorintele sufletului fiind radacina bolilor si nefericirii.

5. Creatorul tuturor lucrurilor este "Iubire" si tot ceea ce oamenii constientizeaza sunt manifestari ale acestui Creator.


Bach sustine ca boala este, dintr-un anumit punct de vedere, o binefacere deoarece este metoda prin care Sufletul incearca sa puna la respect personalitatea.

Tot acest sir de bullshit se numeste "terapie florala" deoarece Bach ar fi primit printr-o revelatie o lista de 38 plante vindecatoare. "Forta vitala" din aceste flori este transmisa energetic in apa si din apa, normal, in oameni...

In acest lichid este capturata o parte a sufletului florii respective care rezoneaza cu o parte a sufletului uman.

http://www.bachflowertherapy.com/


Ideea este similara homeopatiei fara sa fie dependenta de teoria dilutiilor succesive. De asemenea nu se bazeaza pe principiul "efectului similar"- in homeopatie se considera ca o substanta care provoaca la un om sanatos febra poate trata febra etc.


Ce anume boli trateaza zeama de floricele? ei bine ele trateaza dezechilibre emotionale, stressul, anxietatea etc.


Produsul de top al acestei terapii este "Bach Rescue Remedy"

Whatever the situation – immediate or ongoing - Rescue® Remedy can help. Taken anytime, anywhere Rescue Remedy is totally natural and contains five of the 38 Bach ® Flower Essences: Rock Rose for terror and panic, Impatiens for irritation and impatience, Clematis for inattentiveness, Star of Bethlehem for shock and Cherry Plum for irrational thoughts.

http://www.rescueremedy.com/products/default.asp#remedy


Normal ca poate fi luat oricand si oriunde, poate fi bauta chiar si toata sticla, "remediul" fiind apa chioara!

Un studiu facut in 2002 in privinta terapiei Bach a ajuns la concluzia ca nu exista nici un fel de efect superior placebo in acest caz.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12635462


Sorry. Inainte sa cumparati apa cu urme de floricele ar trebui sa va ganditi la faptul ca acesti bani ar putea fi investiti intr-o carte stiintifica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu