luni, 15 noiembrie 2010

Coltul cu bullshit. Ayurveda.

Terapie cu aroma de Deepak, ayurveda are o istorie de mai bine de 3000 de ani. Ca si in cazul medicinii traditionale chinezesti, si in cazul ayurvedei se porneste de la eroarea de logica cum ca tot ceea ce e vechi e si bun.

Aceste "radacini antice" au fost redescoperite prin anii '80 de catre Maharishi Mahesh Yogi in patru carti indiene antice- Vedele iar Deepak Chopra a adus ayurveda in secolul XXI.

In aceste carti bolile sunt atribuite demonilor sau influentelor planetelor... Uuuuuuuu, interesant!

Temelia ayurvedei sta in faptul ca functiile corpului sunt reglate de trei principii fiziologice ireductibile sau energii numite doshas, acestea functioneaza impreuna, in diferite proportii, asa aparand diversele tipuri constitutionale si de personalitate. In scrierile ayurvedice exista liste uriase cu combinatiile posibile intre aceste 3 energii si rezultatele lor fizice.

Ca un exemplu, Vata (energia aerului, spatiului, vantului) guverneaza acele functii ale corpului care se ocupa de miscare. Amicul Deepak adauga faptul ca percoanele guvernate de Vata sunt atletice si agile si ca iubesc noul. Cei care au o Vata echilibrata sunt alerti si echilibrati, cu o claritate mentala deosebita. Cei cu vata dezechilibrata sunt anxiosi, sufera de pierderi de greutate, artrita,au tensiune arteriala mare etc.

Ce mai, aveti mare grija sa va echilibrati Vata ca e grav!

Practic, ideea celor care practica ayurveda este ca orice boala porneste de la un dezechilibru intre aceste 3 doshas, iar diagnosticul este de cele mai multe ori pus dupa ascultarea pulsului si dupa completarea unor formulare cu diverse intrebari. Multi dintre practicantii de ayurveda declara ca prin ascultarea pulsului pot descoperii practic orice boala, de la diabet pana la cancer.
Vai cat de frumos ar fi, nu se mai fac analize de sange, nu se mai fac ecografii, tomografii sau RMN. Tot ce ne trebuie este un medic cu maini calde, care sa ne masoare pulsul!

OK, suferim de dezechilibrari ingrozitoare ale energiilor, iar vata si pitta sunt la cutite. Ce e de facut?

In Ayurveda sunt folosite in tratament diverse plante, parti de animale sau minerale. Aici devine periculos... Ayurveda nu este numai o terapie traznita, scrisa de niste hippy! in tratamentul propus pot exista substante cu adevarat periculoase.

Asa cum am mai spus, si am s-o spun de fiecare data, exista si plante otravitoare sau toxice si nu tot ce are floricele dragute este si bun de mancat!
Pe langa combinatiile de plante tratamentul poate contine si produse animale (sa le zicem) cum at fi: oase macinate, pietre "de la vezica", lapte sau grasimi.
Ca o incununare a inteligentei indienilor de acum 3000 de ani, in tratament pot fi incluse si diverse minerale.
Cand am sa mai aud pe cineva ca se dezintoxica cu ayurveda o sa-i dau una in cap!
Printre aceste minerale se afla sulful, arsenicul, plumbul, aurul, mercurul!
Atentie! practica de a introduce minerale in tratament poate fi mortala prin acumularea de metale grele.

Nu exista nici cea mai mica urma de dovada ca aceste 3 umori/ energii ar exista! nu exista nici cea mai mica urma de dovada ca prin luarea pulsului unui necunoscut sau prin completarea unui chestionar ar putea fi pus un diagnostic.

Ayurveda este un tip de terapie care nu mai este sustinut nici de medicina moderna din India.

Mare atentie la produsele ayurvedice. Peste 20% dintre ele sunt contaminate cu metale grele.

Nu exista nici o dovada cum ca cineva s-ar fi vindecat de hepatita cronica sau cancer folosind o dieta ayurvedica.

Culmea este ca pana si in Vede este scris ca fiecare ar trebui sa se trateze cu produsele existente la el in zona. Importul produselor indiene din plante, contravine principiilor vedice.

Nu va lasati imbroboditi cu afirmatii de genul "sanatatea tine de optiunea fiecaruia" - bolile nu sunt produse de demoni!

Nu trebuie sa credeti in minciunile de genul "nu a murit nimeni- nu are contraindicatii". Au murit destui oameni din cauza substantelor toxice vadute pe post de medicament!

In cazul in care aveti bani de aruncat si va doriti neaparat o "terapie" cu arome indiene refuzati tratamentele care contin minerale!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu