luni, 15 noiembrie 2010

Coltul cu bullshit. Aromoterapia.

Nu am sa discut prea mult despre aromoterapie deoarece nici cei care o propun nu o considera ca fiind suficienta sau nu o folosesc exclusiv.

In aromoterapie sunt folosite uleiuri volatile cu scopul de a infuenta starea psihica sau fizica de sanatate.

Fiecare dintre noi ne dorim un ambient placut mirositor (sper) si este foarte adevarat ca mirosurile ne inflenteaza. Mirosul mancarii favorite face ca stomacul sa inceapa sa secrete sucuri gastrice iar mirosul de cadavru ne poate face sa varsam.

Mirosul este poate primul simt pe care si-l insuseste nou nascutul, el isi cunoaste mama si dupa miros, ba chiar au existat cazuri in care nou nascutii au refuzat sanul in momentul in care mama a schimbat deodorantul sau a folosit un parfum.

Metoda este foarte veche, avand in vedere ca plantele aromatice si uleiurile extrase din ele au fost folosite inca din antichitate. Ca terapie alternativa, aromoterapia a revenit in forta la inceputul secolului trecut iar miscarea new age a preluat-o si a readus-o in actualitate.

De la aceste constatari, care nu au nevoie de prea multe explicatii, si pana la pretentiile SF ale celor care folosesc aromoterapia ca pe un tratament este cale lunga.


Prodigioasa putere bactericidã si microbianã proprie esentelor aromatice, se exercitã nu numai în exteriorul organismului, ci si în interiorul sãu. Astfel, esentele de cimbru, lavandã, pin si eucalipt, exercitã actiuni antiseptice mai ales în domeniul aparatului respirator, digestiv si urinar, în timp ce acelea de rozmarin, favorizeazã producerea si evacuarea bilei. Pe de altã parte, ceapa, usturoiul, lãmaia si ienupãrul, împiediã formarea de pietre la nivelul aparatului biliar si renal, în timp ce esentele de lavandã, mãghiran, verbinã, chiparos si anason, exercitã efecte antispasmodice.

Esenta de lãmaie în anumite concentratii neutralizeazã bacilul tific si stafilococul, în numai 5 minute, iar pe cel difteric în 20 de minute. Efecte stimulante exercitã esentele de busuioc, salvie, pin si rozmarin, iar antifermentative intestinale acelea de ceapã, usturoi, cimbru, mãrar, anason, lãmaie si ienupãr.

Alte esente exercitã actiuni aperitive, afrodisiace, cicatrizante, diuretice, antireumatismale, febrifuge, antitoxice, antivirale ca si de alt gen. Multora din esentele aromatice le este proprie o extraordinarã fortã de difuziune prin structurile organismului. Esentele aromatice nu produc obisnuintã si nu exercitã efecte secundare nocive, proprii multor medicamente de sintezã.

http://www.terapii-naturiste.com/terapii_naturiste/alte_terapii/aromoterapia/aromoterapie.htm

Trebuie sa observam demonizarea medicamentelor de sinteza, de parca uleiurile esentiale s-ar gasi in natura impachetate in sticlute inchise la culoare!

Tot ce e "natural" e bun tot ce e "sinteric" e rau :). Nu exista o chimie naturala si una sintetica, si nici o fizica naturala su una sintetica.

Sa nu uitam ca aici este vorba fie de un masaj cu uleiuri esentiale, fie se inhalatii, bai sau pur si simplu de lumanari sau betisoare aromate. Ma intreb cum omoara esentele aromatice de lamaie stafilococii si cum impiedica formarea pietrelor la rinichi?

Astea sunt numai unele dintre pretentiile celor care propun aromoterapia ca tratament. Altii intra si mai adanc in domeniul SF-ului. Deja in momentul in care auzim de chakre si dezechilibre energetice, de vibratii si de molecule care oxigeneaza sangele ar trebui sa fugim in cealalta directie.

Dovezile in favoarea acestui tip de terapie sunt foarte putine. Exista cateva teste facute in institute de psihiatrie iar terapia cu ulei esential de levantica, aplicata pacientilor suferind de dementa, nu a produs rezultate notabile.

Lavender oil as a treatment for agitated behaviour in severe dementia: a placebo controlled study

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12143909


Un al doilea studiu, facut tot intr-o clinica psihiatrica si tot pe pacienti cu dementa, folosind uleiuri esentiale de salvie, a produs rezultate incurajatoare.

Aromatherapy as a safe and effective treatment for the management of agitation in severe dementia: the results of a double-blind, placebo-controlled trial with Melissa.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/gps.593/abstract;jsessionid=2BFF8A22D5DCEE9984A61145902C9FCB.d01t01


Un alt studiu spune ca uleiul de levantica reduce anxietatea inaintea unor interventii medicale neplacute.

Gastroenterol Nurs. 2006 Nov-Dec;29(6):466-71.

Aromatherapy and reducing preprocedural anxiety: A controlled prospective study.

Muzzarelli L, Force M, Sebold M.

Delnor-Community Hospital, Geneva, Illinois 60134, USA. lorie.muzzarelli@delnor.com

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17273013

Aromoterapia nu este o terapie fara riscuri!

Plantele folosite pot fi toxice, uleiurile pot contine urme de pesticide sau alte impuritati.

Pot aparea iritatii ale pielii in momentul in care masajul e facut cu un ulei nediluat.

Pot aparea reactii alergice.

Pot aparea reactii adverse in cazul interactiunii cu unele medicamente.

Ca sa inchei, nu ne opreste nimeni sa aprindem o lumanare parfumata intr-o seara friguroasa de iarna. De aici la a crede ca parfumul lumanarii ne trateaza de pietre la rinichi este cale lunga.


4 comentarii:

 1. Cum mah, crestinii fac aromaterapie cu tamaie de sute de ani, nu vezi ce bine functioneaza? N-ai vazut cum li se urca tamaia la creier?

  RăspundețiȘtergere
 2. Depinde ce intelegi prin "functioneaza" :) Nu toata lumea suporta mirosul de tamaie...

  Din cauza asta consider aromoterapia um mare bullshit. Degeaba spun ei ca mirosul de X planta e relaxant, daca nu iti place mirosul respectiv nu are cum sa te relaxeze. De ex eu nu suport mirosul de vanilie si cuisoare din lumanarile aromate pentru craciun. Imi vine sa vomit de la el, poate sa-mi spuna o suta de aromo-smecheri ca ma ajuta, tot degeaba.

  RăspundețiȘtergere
 3. Aromoterapia functioneaza in anumite situatii... Daca inhalezi niste "arome" toxice (de exemplu, droguri legale), poti ajunge la spital; sau si mai rau!

  RăspundețiȘtergere
 4. OK, ai dreptate! aromoterapia te poate ucide, dar pietrele de la rinichi nu ti le poate scoate :P

  RăspundețiȘtergere