marți, 27 iulie 2010

Viziunea raţională asupra botezului la copii

Din postul lui Silviu, Bebelusii se pot ineca?, aflăm opinia unui medic pediatru pentru care jurământul lui Hipocrat înseamnă mai mult decât tabu-urile unei societăţi închise şi superstiţioase:

Un medic pediatru a lasat un comentariu pe realitatea.net:

Modalitatea de botez la ortodocsi este periculoasa pentru sugari. Sfatuiesc preotii sa amane cit mai mult botezul (cam pe la 1 an macar) si sa puna macar o singura intrebare parintilor inainte de botez: SE INTIMPLA CA BEBELUSUL DUMNEAVOASTRA SA AIBE PAUZE RESPIRATORII IN TIMPUL SOMNULUI? Fff multi bebelusi au APNEE DE SOMN, mai ales in primele luni de viata si daca sunt PREMATURI, DISTROFICI, daca AU AVUT CIRCULARA DE CORDON LA NASTERE, daca AU FOST REANIMATI LA NASTERE, sa se intereseze de SCORUL APGAR (iar daca este mai mic de 7 sa amine botezul dupa 1 an), daca in prezent AU VREO AFECTIUNE INTERCURENTA. Biserica Ortodoxa ar trebui sa reviziuasca si unele manevre pe care le fac preotii la IMPARTASANIE ( a se interzice a se folosi aceeasi lingurita). De asemeni trebuie cerut acordul scris al medicului de familie.

PS: Propun ca preotii sa faca cursuri de resuscitare cardiorespiratorie.

A se compara atitudinea lui practică cu tonul defensiv al unui homeopat, citat de ziarul Adevărul:

Iata ce scrie adevarul.ro:

Copiii, mai ales sub vârsta de un an, au un mecanism de apărare atunci când sunt scufundaţi în apă, care îi împiedică să se înece, potrivit medicului pediatru Adrian Dumitrescu. „La câteva luni, bebeluşii au capacitatea spontană de a nu mai respira atunci când sunt sub apă, aşadar este greu de crezut că s-ar putea îneca în timpul unui botez", explică specialistul.

„Cel mai probabil, bebeluşul care a murit după botez avea o afecţiune de care părinţii nu au ştiut şi care, din nefericire, s-a manifestat sau s-a agravat în momentul botezului", încheie medicul Adrian Dumitrescu.

Specialistul lu' peste. Cine este acest Adrian Dumitrescu? Dr. Adrian Dumitrescu este Medic-lector homeopatie, specialist pediatrie şi Vicepreşedinte al Societăţii Române de Homeopatie. Ajunge? Are rost sa il contrazicem? Un adevarat medic pediatru ar trebui sa atentioneze parintii fata de riscurile la care sunt supusi bebelusii in timpul botezului.

3 comentarii:

 1. Dar nebotezati nu pot ramane bebelusii? Nu au decat sa se boteze cand sunt majori si pot decide pentru ei daca se simt apropiati de religia respectiva.

  RăspundețiȘtergere
 2. In cazul acelui copil ucis, se poate dovedi printr-o autopsie (apa in plamani = inec).

  Eu am un nepot care a facut pneumonie dupa botez... asa nu-i destul riscul de inec, mai este si riscul de infectii foarte periculoase.

  Traditia aceasta absurda nu are cum sa inceteze, fiindca parintii sufera de un instinct bolnav de ocrotire; ei cred ca daca copilul moare nebotezat, se intampla ceva rau dupa -- o idee pentru care nu exista nici o farama de dovada.

  RăspundețiȘtergere
 3. Adi, cred ca ai vrut sa spui "DE la"...

  RăspundețiȘtergere