vineri, 16 iulie 2010

Pe principiul "ce rau poate sa faca?"

Pentru ca s-a discutat mult despre detoxifieri si tratamente de intarit poarta sistemului imunitar si pentru ca multi adepti ai celor doua practici merg pe principiul "ce rau poate sa faca, ca doar e natural?" iata cateva exemple de "rau":

APA
Prea putina-deshidratare, prea multa-hiperhidratare
Deshidratarea apare atunci corpul nu are suficienta apa si fluide. Cauzele sunt pierderea excesiva de fluide, consumul insuficient sau ambele mecanisme intricate. Cei mai susceptibili la efectele deshidratarii sunt copiii, datorita greutatii corporale mai mici, batranii si bolnavii. Poate fi usoara, moderata sau severa si poate duce in decurs de cateva zile la deces.

Hiperhidratarea e reprezentata de consumul unei cantitati prea mari de apa intr-un timp scurt si rezulta prin diluarea sodiului, hiponatriemie. Intoxicatia cu apa e intalnita cel mai frecvent la copiii cu varsta sub sase luni si uneori la sportivi. Intoxicatia cu apa si hiponatriemia apar atunci cand o persoana deshidratata bea prea multa apa fara electroliti si nu apare daca aportul de apa se face progresiv.

E apa, curge la robinet, o poti cumpara si imbuteliata, e perfect naturala(asta daca o preferi pe aia de la put direct) si cu toate astea te omoara.

LEUSTEANUL
E natural, e folosit in ciorbe, unii zic ca-i bun expectorant in cazul afectiunilor bronsice, insa daca e folosit in sarcina spre exemplu poate provoca( asa am aflat si eu) contractii premature si chipurile inainte se folosea ca stimulent in travaliu.

TATANEASA
Formula As o lauda ca pe planta minune, care vindeca rani si diminueaza sau chiar duce la disparitia tumorilor. Contine alantoina, motiv pentru care este folosita in industria farmaceutica pentru diverse creme. Folosita pentru uz extern si intern. Aceesi fituica(Formula As ) ofera si retete pentru prepararea de decocturi si alte potiuni cu tataneasa, desi ultimele studii de laborator au demonstrat ca din cauza alcaloizilor pirolizidinici planta este foarte toxica pentru organism afectand in principal ficatul si se suspecteaza chiar ca ar produce cancer.

DULCEATA DE NUCI VERZI
Mai toate gospodinele din tara asta minunata fac dulceata de nuci verzi si e un deliciu, insa, oricat de bio si eco si natural ar fi preparata, nucile verzi sunt toxice pentru organism.

MARUL LUPULUI
Site-urile naturiste sunt pline de retete care contin aceasta planta. E laudata ca fiind un inamic impotriva cancerului de colon. E bine e o planta foarte toxica datorita acidului aristolochic pe care il contine

LIMBA MIELULUI
Unii terapeuti naturisti recomanda consumul a 2-3 cani de ceai obtinut din aceasta planta pe zi. E buna chipurile pentru raceli, gripe, tuse siiiii...preferata mea curata sangele. Nu-i asa ca-i minunat?
Ei bine e toxica!! La fel de toxica ca si tataneasa si marul lupului si altele. E posibil cariogena si in mod cert hepatotoxica.

NAVALNIC
Lista afectiunilor pentru care este uilizata e destul de vasta de la diaree la obstructie intestinala, de la afectiuni renale la tuse si de la febra, rani si eczeme la afectiuni biliare si hepatice. Ai zice ca daca bei 2 cani de ceai e ca si cum l-ai prinde pe Dumnezeu de un picior. Dar, stai! Cate picioare are Dumnezeu? Daca bea toata familia mea o data?
Dar din pacate si planta asta e navalnica...ah! scuzele de rigoare, toxica!! Pentru ca ea contine antivitamine B si componente posibil cariogene si nu e indicata in nici un caz pentru consumul uman.

MATRAGUNA
Simpatica planta nu-i asa? Ei bine homeopatii o prescriu, cu dilutiile lor cu tot, pentru febra, dureri de cap, dureri pre si post-mentruale, dureri de gat, cistita etc. Eu o recomand ca otrava. E o planta extrem de toxica si chiar daca inainte era folosita pentru disconfortul intestinal, acum nu mai este. De ce? Ei bine au murit cativa. In tara noastra a existat un adevarat cult pentru aceasta planta, ea avand beneficiul de a fi numita sfanta si chiar era pusa la icoane si la pragul bisericii. Avea intrebuintari multiple , chiar era un bun halucinogen.

TURTA LUPULUI
Tot homeopatii o prescriu pentru dureri de cap, desi e foarte toxica. Dar daca e din natura si are un impact deosebit asupra memoriei apei...E asa de greu sa rezisti sa nu o utilizezi. Eu o recomand tot ca otrava, deoarece contine stricnina si poate provoaca moartea. Totusi unii naturisti o prescriu ca stimulator al sistemului nervos central si in tratamentul paraliziilor locomotorii. De asemenea, se utilizeaza des in diferite afectiuni oculare si ale analizatorului auditiv, ca tonifiant in cazul atoniilor gastrice, pentru imbunatatirea poftei de mancare si oboseala. Cred ca in special oboseala si prostia o comabate cu siguranta.

DEGETELUL
E o planta perena, din familia Digitalis care chipurile ar fi un cardiotonic si cred si eu, mai ales ca pana si simpla atingere a plantei poate provoca intoxicatii serioase.

In cultura romaneasca plante toxice folosite ca plante de leac mai sunt odoleanul, macul, cucuta, talpa-gastei, ciumafaia, maselarita, cananbis indica(care creste de muuuulti multi ani pe campurile noastre), ciupercile halucinogene si multe altele.

Ideea pe care am vrut sa o evidentiez aici este ca si medicina aia sigura, naturala, eco, bio, poate sa faca rau. De amintit este si faptul ca inainte, adica pe la sfarsitul anilor '70, 1870(ce credeati?) a aparut un studiu a lui Simeon Mangiuca in care clasifica plantele in cinci mari categorii: mitologice, de descantec, de vraji, de leacuri, poetice. Principiul pe care se mergea pentru testarea unei plante necunoscute, in acea vreme, era principiul popular care suna cam asa"ori te vindeca, ori te omoara". Nu tot ceea ce este natural e neaparat bun si daca e bun pentru tine nu e neaparat bun pentru toata lumea.

In cazul unor afectiuni severe si nu numai, tratamentul adecvat nu poate fi prescris decat de catre un medic de medicina alopata. Poate exista povesti pe net in care unii si altii indeamna la adoptarea unui anume regim, unui anume tratament, insa fiecare om e unic. Atunci cand nu exista studii care sa demonstreze indubitabil caracteristicile vindecatoare ale unei anume plante sau a unui anume medicament homeopat, este ca atunci cand mergi pe un teren minat. Nu exista nici o conspiratie a industriei farmaceutice si nici masoni si iluminati si ce alte aberatii am mai auzit. Exista doar naivitate, prostie si inconstienta.

9 comentarii:

  1. Of.. Digitalis e o floare asa de frumoasa, aici sunt pline dealurile, primul lucru pe care l-am facut a fost sa-i expilc Tamarei ce e aia planta otravitoare :D. Mi-a fost teama ca la joaca ii trece prin minte s-o culeaga.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa nu uitam de o meta-problema: credinta ca poate exista magie si paranormal afecteaza circuitele neuronale astfel incat sa predispuna omul sa gandeasca eronat si in alte situatii, cand chiar conteaza.

    Poate nu "face rau" daca iei boabe homeopate, dar cat discernamant mai are o astfel de persoana? Mai poti avea incredere in celelalte decizii pe care le ia?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nucile verzi toxice? Pe la tara le mancam goale nu facute dulceata

    RăspundețiȘtergere
  4. Din cate stiu eu, in dulceata de nuci verzi se pun nucile cu tot cu fruct/coaja verde. Acea coaja e toxica. La fel sunt toxici si samburii de caise pe care ii mancam in copilarie :)

    RăspundețiȘtergere
  5. A! Pai atunci e bine, ca noi nu le mancam cu coaja. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu trebuie să deviem. Toxinele sunt periculoase în funcţie de cantitate, exact cum leacurile homeopate nu sunt de folos tot din motive cantitative. Plus individualitatea fiecărui organism. Nucile pot ucide un alergic, deşi este hrană pentru alcineva...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu este vorba despre miezul de nuca aici, ci despre coaja de nuca verde din dulceata respectiva :P Pt dulceata sunt folosite nuci verzi cu tot cu coaja inca nelemnificata, si cu miezul imatur (gelatinos) ele sunt spalate in mai multe ape si chiar puse in apa de var.
    http://www.gustos.ro/retete-culinare/conserve-si-muraturi/dulceata-de-nuci-verzi.html
    Pt ca sunt un ateu sinucigas, nu as spune nu unei portii de dulceata de nuci verzi, chiar daca stiu ca nu e chiar sanatoasa :D
    In cazul samburilor de migdale amare (Prunus amygdalus amara), ei contin o cantitate suficienta de amigdalin incat cateva pot produce otravirea. La 100g de samburi sunt 300 mg de cianid :D
    http://en.wikipedia.org/wiki/Amygdalin

    Chiar si in cazul caiselor (Prunus armeniaca) nu se recomanda mancatul a mai mult de 2 samburi pe zi, daca sunt amari. Ma rog exista, ca si la migdale, caise cu samburi dulci si caise cu samburi amari. Samburii amari contin mai mult amigdalin si deci mai mult cianid.

    Ah, era o carte nimita "Miros de migdale amare" :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Dar un lichior de migdale amare? Amaretto?
    Mie tot imi place cu mirosul lui de cianura cu tot :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Si mie imi place, pe de alta parte eu nu urlu ca vreau sa traiesc ultra sanatos si 100% natural :D

    RăspundețiȘtergere