luni, 12 iulie 2010

Intarirea sistemului imunitar.

Le vedem in rafturi, in farmacii, drogherii, plafare. Pana si in rafturile supermarketurilor ne lovim de ele. In reclame, bunicute debordand de sanatate sau pusti uzi ciuciulete ne demonstreaza cat de eficiente sunt suplimentele alimentare sau alimentele care "intaresc imunitatea".
Hai sa vedem ce este de fapt sistemul imunitar si cum poate el "intarit" sau sustinut.

In primul rand, sistemul imunitar nu are prostul obicei ca dupa o anumita varsta sa atarne ca sanii. El nu este un muschi care poate fi antrenat cu vitamine si suplimente prebiotice.
El poate fi "intarit" (mama ce-mi place cuvantul asta :P ) ducand o viata echilibrata; adica o dieta echilibrata, miscare, hidratare si somn suficient. Aceste cateva lucruri asigura functionarea satisfacatoare a intregului organism si deci si a sistemului imunitar.

Sistemul imunitar este format dintr-o armata complexa de proteine si celule, fiecare dintre acestea avand fie un rol general de aparare, fie unul specific.
Toata aceasta armata are un singur scop si anume sa faca diferenta intre EU si restul lumii.
Daca luam numai anticorpii, ei sunt impartiti in 4 grupe dupa afinitatile pe care le au in a ataca diversi agenti patogeni sau diverse structuri ale acestora (IgG, IgA, IgM, IgE). Anticorpii din grupa IgM sunt la randul lor impartiti in 5 subgrupe. In plus de asta, exista proteine ce sunt activate pt a ne proteja de anumite bacterii si pt a a semnaliza existenta unei infectii celulelor albe.
"Celulele albe" este o denumire generica ce include limfocite, macrofage, leucocite etc etc etc, fiecare dintre acestea avand la randul lor subgrupe care, la randul lor au fie un rol general fie unul specializat pe un anumit tip de patogeni.
Ca sa fiu mai clara, raspunsul organismului la o infectie virala este complet diferit de cel la o infectie bacteriana sau la o infectie cu un parazit sau cu un fung. Chiar si in cadrul acestor grupe de patogeni exista diferente majore in modul in care organismul reactioneaza si in care sunt activate diverse grupe ale sistemului imunitar.

Cum imi poate mie cineva demonstra ca un supliment alimentar poate actiona concomitent asupra tuturor acestor factori si infuenta in mod concomitent limfocitele, macrofagele, leucocitele, toata gama de anticorpi etc fara sa provoace o boala auto imuna? daca nu le infuenteaza in acelasi timp de unde stie bacteria din iaurt ce anume trebuie sa activeze si ce nu?


2 comentarii: