duminică, 11 iulie 2010

Are cuvantul Sfantul Placebo.

Am gasit acest citat cu mult timp in urma dar cred ca el explica foarte bine efectul placebo:

Increderea pe care o are medicul in tratament si credinta pacientului in medic se sustin reciproc; rezultatul este un remediu puternic ce aproape garanteaza producerea unei imbunatatiri (a starii de sanatate) si uneori a unei vindecari
Petr Skrabanek and James McCormick, Follies and Fallacies in Medicine, p. 13.
Un placebo este o substanta farmacologica inerta (Ex. ser fiziologic) care produce un efect similar cu o substanta activa (Ex. analgezic). Efectul placebo este imbunatatirea observabila si masurabila a starii de sanatate ce are loc fara sa fie administrat un medicament, o procedura chirurgicala sau un alt tratament invaziv.
Putem include aici homeopatia? eu zic ca da, avand in vedere ca in sticluta cu medicamentul homeopat nu se mai gaseste decat apa sau poate zahar daca e sub forma de mici pastilute. Orice substanta chimica s-ar presupune ca a existat la inceput nu mai exista decat pe cutia medicamentului sub forma de titlu. Probabil de asta pot sa vanda fara reteta medicamente care "contin" arsenic, atat Arsenicum Album-30 cat si Arsenicum Album-200 nu mai contin arsenic decat in nume.

Putem include aici acupunctura? eu zic ca da, ea intra la categoria operatiilor false.
Unul dintre ultimele studii facute in 2007 in Germania, pe pacienti cu dureri lombare cronice a demonstrat ca intre lotul de pacienti tratat prin acupuncura si lotul de pacienti tratat cu "acupunctura falsa" nu exista o diferenta majora. Diferenta majora a existat intre aceste 2 grupuri si cel tratat traditional, cu analgezice (un lucru normal avand in vedere ca de 8 ani tot incercau analgezicele fara o imbunatatire a starii de sanatate).

Methods A patient- and observer-blinded randomized controlled trial conducted in Germany involving 340 outpatient practices, including 1162 patients aged 18 to 86 years (mean ± SD age, 50 ± 15 years) with a history of chronic low back pain for a mean of 8 years. Patients underwent ten 30-minute sessions, generally 2 sessions per week, of verum acupuncture (n = 387) according to principles of traditional Chinese medicine; sham acupuncture (n = 387) consisting of superficial needling at nonacupuncture points; or conventional therapy, a combination of drugs, physical therapy, and exercise (n = 388). Five additional sessions were offered to patients who had a partial response to treatment (10%-50% reduction in pain intensity). Primary outcome was response after 6 months, defined as 33% improvement or better on 3 pain-related items on the Von Korff Chronic Pain Grade Scale questionnaire or 12% improvement or better on the back-specific Hanover Functional Ability Questionnaire. Patients who were unblinded or had recourse to other than permitted concomitant therapies during follow-up were classified as nonresponders regardless of symptom improvement.

Results At 6 months, response rate was 47.6% in the verum acupuncture group, 44.2% in the sham acupuncture group, and 27.4% in the conventional therapy group. Differences among groups were as follows: verum vs sham, 3.4% (95% confidence interval, –3.7% to 10.3%;P = .39); verum vs conventional therapy, 20.2% (95% confidence interval, 13.4% to 26.7%; P < .001); and sham vs conventional therapy, 16.8% (95% confidence interval, 10.1% to 23.4%; P < .001.

Conclusions Low back pain improved after acupuncture treatment for at least 6 months. Effectiveness of acupuncture, either verum or sham, was almost twice that of conventional therapy.

http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/167/17/1892

Practic acest experiment a demonstrat ca avem asteptari mari de la acupunctura, toti "stim" ca ea este foarte eficace in tratarea durerilor lombare si deci nici nu mai conteaza ca acele sa fie aplicate corect (noi habar nu avem cum si unde ar trebui aplicate acele) ceea ce conteaza e rutina, acel "protocol" la care ne asteptam sa fim supusi, misterul si faptul ca avem incredere ca ea funtioneaza.

Acum devine interesant. Salutati "puterea rugaciunii" :D

O multime de oameni cred intr-un Dumnezeu personal, care asculta si indeplineste dorinte (bietul de el ce ocupat trebuie sa fie) acesti oameni se jura ca rugaciunea are puterea de a ameliora si trata boli... Hmmmm.

Unul dintre putinele studii efectuate pana acum, bazat pe metoda stiintifica si respectand criteriile ei, a dovedit contrariul. Sfantul placebo da aici gres, ba chiar are efecte negative.

Fundatia Templeton (fundatie crestina) a sponsorizat un studiu cu o durata de 3 ani. La studiu au participat 1800 pacienti care au suferit un bypass cardiac.

Diferite biserici s-au rugat pt unul dintre loturile de pacienti. Dupa operatie nu au fost constatate diferente majore (rata de supravietuire sau procentul de complicatii) intre pacientii pt care fusesera spuse rugaciuni si cei pt care nu s-a rugat nimeni. Diferenta semnificativa a fost observata intr-un subgrup al celor pt. care au fost spuse rugaciuni, mai exact al pacientilor care stiau ca pentru ei vor fi spuse rugaciuni. Ca o ironie, insa, ei au suferit intr-un procent mai mare complicatii postoperatorii. Aici este studiul original, prin care Fundatia Templeton, a fost nevoita sa recunoasca faptul ca rugaciunea nu functioneaza nici macar cat un placebo si chiar mai rau ca placebo s-a transformat in nocebo. Efentul nocebo este fratele rautacios al placebo, adica inrautatirea starii de sanatate in momentul aplicarii unui placebo.


Cu siguranta, explicatia fratilor nostrii ortodoxoizi va fi ca rugaciunile nu au functionat pentru ca nu au fost spuse de ortodoxi. Yeah right!


4 comentarii:

 1. Eu am o nedumerire referitoare la produsele homeopate. Teoretic sunt homeopate chestiile alea cu "dilutie infinita". Practic eu am acasa un medicament luat din Germania pe care scrie "homeopat" dar .... contine 10% substanta activa. Exista un echivalent romanesc care nu este "homeopat" dar produsul asta german ne-a fost recomandat de medic ca fiind mai eficient.
  Si ma tot intreb cum vine asta.
  Singura explicatie pe care mi-am putut-o da eu ar fi ca in Germania e mai usor sa pui pe piata un produs homeopat fata de unul normal si de-aia l-au denumit asa.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu stiu exact despre ce medicament vorbesti, daca imi poti da numele ma pot interesa. Scrie pe el 10% substanta X sau X C10?
  Pt un medicament homeopat 10% substanta activa e extrem de mult, avand in vedere ca ele cu cat sunt mai diluate cu atat sunt mai eficace (se subintelege sarcasmul, sper) :P

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu unul sunt sceptic si nu cred in "doctorul placebo". Stiu ce efect pot avea unele medicamente (sa te puna efectiv pe picioare). Asa ceva nu poate sa o faca nici o rugaciune sau "gandire pozitiva".

  RăspundețiȘtergere
 4. Nici nu trebuie sa crezi in placebo, efectul placebo nu vindeca nimic, el poate doar sa imbunatateasca starea pacientului pe o perioada destul de scurta de timp.

  RăspundețiȘtergere