miercuri, 14 aprilie 2010

Ora de religie in varianta moderna. Povesti care nu sunt spuse copiilor.

Ma opun categoric predarii religiei in scoli deoarece religia si Biblia nu sunt prezentate corect. Biblia nu este o carte morala, Biblia nu este cartea dupa care ar trebui invatati copiii ce este aceea morala. Dumnezeu nu este persoana prezentata de catre profesorii de religie, el nu este tatal iubitor si drept. Povestile biblice nu ar trebui prezentate ca pe ceva impersonal ci ca pe niste fapte care, cel putin in legenda respectiva, au influentat oameni si realitati.

Sa luam de exemplu povestea potopului. Fiind anticar, am in casa cateva versiuni ale acestei povesti in Biblii pentru copii. In aceste carti potopul este prezentat extrem de sumar; cativa barbati care construiesc o corabie:
o corabie navigand,
dar nu sunt aratate niciodata victimele potopului, oamenii si animalele care au murit inecati.

Sa incerc sa repovestesc aceasta legenda, asa cum ar trebui ea spusa copiilor, asa cum o mama i-ar povesti despre potop fetitei ei de 6 ani.

Da, draga mea Tami... Oamenii erau foarte rai in zilele acelea, iar Dumnezeu cel bun si drept, cel la care trebuie sa ne rugam in fiecare seara, a hotarat sa-i pedepseasca pe acesti oameni.
Sa inece pamantul cu toti oamenii, barbati, femei, copii (da, pana si nou nascutii) si toate animalele- iepurasii, caprioarele, si leii. Pana si ramele, carabusii, fluturii trebuiau inecati.
Noe si familia lui, stiind ceea ce se va intampla, a construit o corabie mare in care au inghesuit perechi din toate animalele pamantului. Ceilalti oameni nu si-au construit corabii.
In ziua in care apele s-au revarsat, baietelul X, care avea cam aceeasi varsta cu tine, a inceput sa planga infricosat. Si-a strigat mama si s-a agatat de ea cu toate puterile. Parintii lui nu aveau nici o corabie, nici macar o barca. Cuprins de panica, a plans si s-a rugat la Dumnezeu sa-l salveze, dar Dumnezeu era suparat pe el. Oare cu ce a gresit in scurta lui viata incat Dumnezeu sa vrea sa-l inece? Oare fratele lui nou nascut a avut timp sa greseasca cu ceva?

Foarte mult timp de gandire nu a avut bietul baietel, pentru ca apele au navalit in casa si rapid i-au depasit inaltimea. Disperati, parintii au incercat sa-si salveze copiii si i-au ridicat deasupra lor. Tipand de frica, si printre lacrimi, X a vazut cum tatal lui ii scapa fratiorul nou nascut in apa si cum acesta dispare. Apoi apa a crescut si mai mult si l-a acoperit pe X. El nu a mai putut plange si nici tipa dupa ajutor, plamanii lui erau plini de apa, si fiecare incercare de a respira ii provoca din ce in ce mai multa durere. Intr-o secunda, si-a vazut parintii cum mor, extremitatile s-au invinetit din cauza lipsei de oxigen, ochii aproape i-au iesit din orbite, si a murit si el, bietul baietel X, a carui vina a fost aceea ca Dumnezeu era suparat pe oameni.

In nici un caz nu i-as povesti fiicei mele asa ceva, dar asta e realitatea. Realitatea obscena si nu cea prezentata in cartile cu poze! Asta este Biblia- o colectie de povesti de groaza si nu zeama dulceaga prezentata copiilor prin carti sau la ore.17 comentarii:

 1. Pt imagini mai realiste, vezi opera lui Gustave Dore:

  http://www.creationism.org/images/DoreBibleIllus/aGen0724Dore_TheWorldDestroyedByWater.jpg

  http://www.creationism.org/images/DoreBibleIllus/aGen0803Dore_TheDeluge.jpg

  http://www.creationism.org/images/DoreBibleIllus/aGen0811Dore_TheDoveSentForthFromTheArk.jpg

  Sau asta: http://www.jesus-is-savior.com/Basics/noah_ark_people_drowing.jpg

  RăspundețiȘtergere
 2. :) Eu ma refeream la bibliile pentru copii sau la cartile de colorat cu tema biblica. Acolo nu cred sa gasesti imagini atat de realiste ca cele pe care le-ai postat tu. Pacat. Copiii ar trebui sa cunoasca si partea urata si nu numai spoiala de bunatate, apoi pot alege si singuri daca sa creada ca acest personaj pe nume Yehova este bun sau rau.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pai nu poa' sa le arate decat partile bune din biblie ca sa nu-i traumatizeze psihic cu carti de aventuri horror.

  RăspundețiȘtergere
 4. Problema e alta. Ei distorsioneaza realitatea horror a unei povesti biblice si o transforma in ceva pozitiv! Aici este problema majora, pervertirea mintii incat sa vada in potop o pedeapsa dreapta, justa si in cele din urma meritata si sa-l pastreze pe zeu bun si milostiv.

  Am sa continui povestea de speriat copiii , poate cu capitolul din Iesirea, cand Moise a poruncit ca evreii sa se omoare intre ei, asta tinand in mana tablele cu porunci :)))

  RăspundețiȘtergere
 5. Sa nu uitam totusi vestea ce buna, aceea ca dupa potop, Dumnezeu, in toata omniscienta lui, a pus un curcubeu in nori ca sa nu uite sa mai ucida aproape toata viata de pe pamant in vreo catastrofa globala, inca o dovada a iubirii sale nemarginite pentru oameni.

  Dupa aia Noe, marele profet, exemplu de moralitate pentru orice crestin si iudeu, se pune pe baut vin si deh...ce sa-i faci...se imbata si se aseaza dezbracat in cort. Cand s-a trezit, l-a blestemat pe Canaan ca el si urmasii lui sa fie sclavii altor oameni pentru ca tacsu s-a uitat la el cand era dezbracat.

  How could this not be God's word?

  Referinte: Jeneza, capitolu' 9

  RăspundețiȘtergere
 6. e destul de grava treaba ,spuneti ca sunteti anticar ...un anticar moral, care dezvaluie imoralitatea Bibliei.(daca intr-adevar sunteti si mamica cu adevarat va urati copilul,copiii) .
  =daca spuneti ca sunteti morala cu adevarat ,cred ca ar trebui sa-i prezentati mai intai toate greselile pe care le-ati facut de cand erati ca ea ,adica toate lucrurile cu care ati calcat moralitatea pe care o invocati ca sunteti REPER ABSOLUT,ca sa aiba termen de comparatie copilul intre moralitatea mamei si moralitatea Bibliei si sa hotarasca liber care e mai morala .
  =nu uitati si amanuntele mai "picante" din viata dvs. oricum nu pot fi mai picante decat cele din Biblie sau ...sunt? spuneti tot,tot sa vada copilul ce mama morala are cu adevarat...ca sa fiti mai realista exemplificati...in fata copilului...cum sta treaba cu pacatele trupesti...nu va pacaliti copilul asa cum fac cei care prezinta ororile Bibliei ca ceva bun ,fiti sincera total...

  -aratati copilului si metoda pe care o folositi sa discreditati Biblia (cu ricoseu spre inexistenta lui Dumnezeu) da spuneti-i cum interpretati intamplarile descrise acolo nu ca un exemplu "ASA NU" ci sunt de fapt o PUBLICITATE(ascunsa) a pacatului da, Dumnezeu de fapt se face ca da potunci si ca pedepseste oameni pentru pacate dar EL in realitate FACE PUBLICITATE PACATELOR incurajandu-i pe oameni sa pacatuiasca ca sa fie pedepsiti de EL ... mda .

  Cu adevarat va iubiti copiii?

  RăspundețiȘtergere
 7. Am spus eu ca sunt un reper de moralitate? Aici nu este vorba despre mine ci despre o carte care este prezentata copiilor ca sursa a moralitatii absolute. Zeul este descris ca fiind absolut bun si absolut drept iar aceast mit este prezentat de parca zeul omnipotent ar fi fost in pana de solutii.
  Inteleg faptul ca simtiti nevoia sa gasiti scuze acestor fapte, asta e exact rezultatul indoctrinarii de care vorbeam- transformarea raului in bine. Pe de alta parte ar trebui sa vedeti ca fie biblia nu contine numai istorii morale, fie zeul nu este omnitoate, fie biblia este numai o colectie de mituri a unui trib patriarhal, autoritar si arhaic.
  In timp ce moralitatea nu aste absoluta si evolueaza, aceste mituri au ramas la nivelul de acum 3-4000 de ani si nu mai pot fi declarate ca fiind sursa a adevarului absolut.
  Pot spune despre biblie tot atat de multe lucruri pe cat spune cititorul unei carti atunci cand ii face o recenzie. Despre personajul principal imi pot da cu parerea in aceeasi masura in care il pot caracteriza pe Hannibal Lecter, adica prin prisma faptelor descrise in romanul citit.
  Atat biblia cat si zeul prezentat acolo NU pot fi si nu trebuie sa fie mai presus de critici si nici nu ar trebui sa fie scutiti de discutii numai pentru ca sensibilitatea dumneavoastra este ranita.

  In rest, nu trebuie sa va faceti griji in privinta copiilor mei, bibliile sunt asezare pe un raft la care ei inca nu pot ajunge, in biroul meu care se inchide cu cheia. Sunt mult prea mici ca sa afle ororile comise de un zeu oarecare si de cei care ii urmeaza poruncile.
  Iar daca eu gresesc macar nu sunt ipocrita si nu ma ascund in spatele unei fantome.

  RăspundețiȘtergere
 8. 1."Am spus eu ca sunt un reper de moralitate? Aici nu este vorba despre mine ci despre o carte care este prezentata copiilor ca sursa a moralitatii absolute."

  =ba da e vorba NUMAI de dumneavoastra, ca si personalitate plina de sfintenie si puritate-va exprimati parerea avizata si calificata despre ceva ce ati auzit pe vre-un site ateist.dupa parerea dvs. :hotul (autentic)are dreptul sa strige "Hotii!",si inca la niste nevinovati? ba si mai grav la insusi Dumnezeu strigati ca ar fi mai rau decat dvs. ucigas de oameni ,etc...

  2."In timp ce moralitatea nu aste absoluta si evolueaza, aceste mituri au ramas la nivelul de acum 3-4000 de ani si nu mai pot fi declarate ca fiind sursa a adevarului absolut."

  =dvs. va autoacuzati singura si nu realizati asta? spuneti ca "moralitatea nu e absoluta" dar de ce judecati si faceti afirmatii ca si cum ati detine morala absoluta?

  cu morala dvs.relativa il judecati pe cel care E MORALA ABSOLUTA ? cu "gropita" dvs de morala masurati "oceanul" de morala ?

  chiar daca,prin absurd, ar fi Dumnezeul pe care il descrieti(DAR E EXACT OPUSUL) tot NU aveti NICI UN DREPT sa-L judecati CU "centimetrul" dvs de morala pe Cel care a facut Universul.chiar nu realizati cine sunteti dvs. si pe Cine judecati?

  cititi-i fetitei dvs. si intreabati-o ce parere are "Despre judecatile lui Dumnezeu" =>(http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou26.htm) chiar sunt curios ce parere aveti si dvs. despre pilda.

  si desi pilda explica clar de ce Dumnezeu NU E UCIGAS ,IMORAL ,etc. si nu mai e nevoie de nici o explicatie ,va mai dau citatE ignorate cu buna stiinta de atei ,sau poate din ignoranta.

  Iisus Hristos :
  Aţi auzit că S-A ZIS(V.T.) : "Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte".
  EU INSA VA SPUN vouă(N.T.): Nu vă împotriviţi celui rău; iar cui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt.
  Celui ce voieşte să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa. Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două. Celui care cere de la tine, dă-i; şi de la cel ce voieşte să se împrumute de la tine, nu întoarce faţa ta.

  ASTA E MORALA INAPOIATA DE CARE VORBEAI ...? ARATA-MI MORALA SUPERIOARA ACESTEIA...IN CE ALTA RELIGIE O MAI GASESTI...

  IN VERSETELE DE MAI SUS AI VAZUT CUM ARATA MORALA ABSOLUTA DEMNA DE UN DUMNEZEU ATOTBUN SI ATOTIUBITOR.

  mai vreti exemple de morala absoluta?

  "Aţi auzit că s-a zis: "Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău".(V.T.)
  Iar Eu zic vouă(N.T.): Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc...

  DETINETI DVS. (sau orice alta religie sau sistem de organizare uman in afara crestinismului)O MORALA SUPERIOARA ACESTEIA?

  VA DORESC NUMAI BINE DVS. SI FAMILIEI DVS.!

  RăspundețiȘtergere
 9. Nu am nevoie de o diploma ca sa-mi dau cu parerea despre o carte, ca cititor, o pot considera buna sau mai putin buna. Biblia este un thriller horror, interesanta si plina de suspance dar care nu are ce cauta in lectura unui copil.

  Da. Zeul pe nume Yehova este un ucigas iar Isus este si el un ucigas cu toate sloganurile lui pline de "iubire".
  Atata timp cat, conform dogmei crestine, Isus si tatal sunt "una", sfintisorul a participat la toate crimele, fiind una din peronalitatile schizofrenului YHWH.

  Am tot dreptul sa spun asta, iar daca nu-ti convine, nu ai decat sa intorci si celalalt obraz. Faptul ca Gizas a spus sa nu te impotrivesti iar tu nu-l asculti, si iti versi aici tolba cu absurditati in loc sa imi arati iubire, si sa te rogi pentru "sufletul" meu, arata ca nu esti un bun crestin si ca nu-ti asculti mantuitorul. Tz tz tz.

  Nu cred ca ai tu dreptul, sau puterea sa-mi bagi pumnul in gura. Iar daca zeul se simte deranjat sa faca bine sa-mi transmita prin fax acest lucru.

  Acest lucru ma face sa cred ca am atins un punct sensibil si ca trebuie sa continui. Ce sa aleg un sacrificiu uman sau un alt genocid? hmmmm e foarte greu sa ma hotarasc, sunt prea multe atrocitati in cartea cea "buna".

  RăspundețiȘtergere
 10. sa inteleg ca NU puteti sa-mi prezentati o morala superioara crestinismului ! multumesc mult! nici nu aveati cum.

  nu pot sa nu remarc ca parca sunt mai multe persoane cu numele Anca ,cea(cel) care l-a scris pe ultimul nu era aceeasi care le scrisese pe anterioarele. sa inteleg ca a venit "taticul" care vrea sa puna lucrurile la punct. :) recunosc stilul de pe un forum...neimportant!

  "sunt prea multe atrocitati in cartea cea "buna".
  =spune cine? Anca ? s-a notat ! istoria iti va fi recunoscatoare ca ne-ai luminat in legatura cu imoralitatea lui Dumnezeu.ai salvat omenirea de la catastrofa...n-ai vrea sa ne fii tu dumnezeu in continuare? se vede clar ca esti cea mai MORALA fiinta pe care o cunosc.ar fi o nedreptate sa nu fii acceptata ca dumnezeu.

  RăspundețiȘtergere
 11. Putina schizofrenie crestina nu trebuie sa lipsesca. Cine sunt eu/noi? Visezi tatici? crezi ca toata lumea are nevoie de cineva care sa-i sara in ajutor si in spatele caruia sa se ascunda?
  Vad cat de moral e crestinismul, Romania cea ortodoxa pute de moralitate.
  DA. Anca spune ca biblia e o carte de rahat, fara valoare, o istorie horror a unui trib arhaic. Nu-ti convine? paraste-ma lui Fantomas.

  RăspundețiȘtergere
 12. @Anca : ca tot vorbeai de schizofrenie...

  deci tu nu crezi ca DUMNEZEU EXISTA
  1.DUMNEZEU NU EXISTA -> 2.EXISTA INTAMPLARE OARBA ,FENOMENE EXPLICABILE RATIONAL -> 3.NU EXISTA CONCEPTUL DE BINE SAU RAU ,CI DOAR DE INTAMPLARE SI PROBABILISTICA-> 4. CE AFIRMI AICI :CU MII ,MILIOANE ,MILIARDE DE MORTI NU SUNT LUCRURI RELE CI DOAR INTAMPLARI NECONTROLATE DE NICI O FORTA CONSTIENTA SI SUNT REZULTATUL INTAMPLARII

  INTREBARE: DE CE PREZENTATI CA RAU CEVA CE NU E RAU CI E REZULTATUL FENOMENELOR NATURALE EXPLICABILE RATIONAL? NEEXISTAND DUMNEZEU INSEAMNA CA VOI PREZENTATI INTAMPLARI FIRESTI SI NORMALE INTR-O LUME IN CARE NU EXISTA FORTE SUPRANATURALE. -> TOT CE AI SPUS DE BIBLIE VOI NU E CEVA BUN SAU RAU CI DOAR "ESTE" . CAND O SA NE PREZENTATI TOTUSI CEVA RAU ,DACA EXISTA ASA CEVA DESIGUR ? CACI DACA NU EXISTA DUMNEZEU NU EXISTA NIMIC RAU SAU BUN ,CACI TOATE SE INTAMPLA IN VIRTUTEA UNEI DETERMINARI NERATIONALE (NU IRATIONALE)A LEGILOR UNIVERSALE. DECI BIBLIA NU E REA DECI ...NU PUTETI TRAGE DE AICI VREO CONCLUZIE DESPRE DUMNEZEU...

  RăspundețiȘtergere
 13. Crezi ca daca scrii cu litere mari esti mai logic? Nu faci decat sa tipi la mine pe blog, spunand doar stupiditati.

  Sorry, de acum inainte vorbesti singur.

  RăspundețiȘtergere
 14. se blocase capslock abia am reusit sa o deblochez ...care e legatura intre adevarul unui argument caruia i se raspunde cu adevarul unui sentiment?

  RăspundețiȘtergere
 15. Mai si minti, halal moralitate, ti se blocheaza cam des caps, si mai ales la Godless pe blog. Penibil.

  RăspundețiȘtergere
 16. Am avut şi eu Biblie pentru copii şi o găseam fascinantă. Cred că poveştile de acolo (mai ales partea lor fantastică) pot avea un rol în dezvoltarea imaginaţiei. Spre exemplu, când resimt nevoia unui sentiment asemănător cu cel din copilărie (de când citeam Biblia ilustrată) pun mâna pe o carte SF.

  RăspundețiȘtergere
 17. Pt Flying!!!Citatele tale din biblie,referitoare la "imensa"bunatate a lu dzo si isus nu fac altceva decat sa puna o si mai mare amprenta negativa asupra rolului negativ al bibliei in viata oamenilor,iar a copiilor cu atat mai mult!!A intoarce si celalalt obraz celui care te scuipa,a pleca capul in fata celui care nu te respecta sau iti face rau,a accepta ca normale agresiunile din partea dusmanului-toate aceste atrocitati "mai draga" sunt de condamnat si nu de copiat!Dar persoane ca si tine,care nu trec prin filtrul propriei gandiri ideile si aberatiile altora,sunt dovada clara ca biblia nu face altceva decat sa indobitoceasca si sa reduca la stadiul de leguma oamenii!Pt ca voi habar n-aveti de implicatiile psihologice si comportamentale induse de acele sfaturi biblice,pt ca voi,marionete fara inima si creier habar n-aveti de faptul ca indemnul la a intoarce si celalalt obraz defapt semnifica sa iti ingropi personalitatea,demnitatea si onoare-cu problemele psihologice si angoasele de riguare ce deriva din acest comportament!!!!!da pt voi asemenea introspectii in sfera psihicului uman sunt de domeniul sf,nu-i asa??Habar n-aveti voi ca inducand asemenea comportamente anormale de supunere,milogeala si eliminare a propriului caracter duc la frustrari si dezechilibre afective si comunicative???
  Modestia aceasta de nivelul nevertebratelor e sinonim cu MEDIOCRITATEA!!!!Astfel de comportamente degenerative trebuiesc inculcate in mintea copiilor,in echilibrul lor fragil emotional si comportamental?Ar trebui sa-ti(va) fie rusine,ca existati inca pe aceasta planeta!
  Eu nu am dreptul sa-l judec pe dzo,cine o spune,si de ce?Daca tu te consideri un nimic,poate eu sau altii atat vreme cat avem mai mult de 2 neuroni in emisferele cerebrale avem dreptul sa gandim,sa nu marsaluim precum robotii!!Pana la proba contrarie dzo-ul tau mi-a dovedit mie,un trecator prin aceasta viata-ca nu e cu nimic mai bun ca mine si nici mai presus de critici,atata vreme cat eu,stiind ce-a facut(sau te pomenesti ca iti recunoaste ca-s minciuni?)pot sa-l judec si sa-l condamn pt ca el da-eu nu,a omorat cu buna stiinta umanitatea.!!!!!!!!!!!!Indiferent de motive,ramane tot o atrocitate si o fapta REA,si in comparatie cu copilul mort de mana cu mama sa la potop fara sa fi avut vreo vina-dzo a gresit infinit mai mult decat omenirea-ata doar ca omenirea nu a mai avut dreptul la replica,iar dzo nu poate fi pedepsit sau luat la intrebari.Ti se pare corect??NOUA NU!!!!!!!!!!!!!!!

  Cocolina-Italia

  RăspundețiȘtergere