luni, 12 aprilie 2010

Invatamant ...

Recent am participat la o intalnire cu un domnul Florin Colceag care, zice dansul, participa la elaborarea noii legi a invatamantului.
Din pacate domnul Colceag nu pare sa aiba legatura cu realitatea. Ca sa fiu foarte draguta domnul Colceag este un idealist. Domnul Colceag pare sa nu aiba habar ce se intampla in scoala romaneasca. Domnul Colceag considera ca tot ce e rau este "vina profesorilor". Domnul Colceag considera ca ceea ne lipseste noua acum este ... o noua lege a invatamantului.
Invatamantul romanesc are multe probleme. Pe de o parte programa prost facuta (de la scoaterea evolutionismului din biologie, la studierea pH-ului in clasa a IX-a la chimie in conditiile in care logaritmii se fac in clasa a X-a la matematica pana la scoaterea lui Platon din manualele de filozofie), pe de alta parte lipsa cvasi-totala a materialelor didactice pentru a putea tine o ora de stiinte de bun-simt si nu in ultimul rand calitatea scazuta a oamenilor care profeseaza datorata in special salariilor mizerabile din sistem. La astea (probabil ca o consecinta a ultimei afirmatii) se adauga spaga practicata in diverse etape ale invatamantului.
Se pare ca cei care fac noua lege a invatamantului ignora toate cele de mai sus gandindu-se ca ... vor trece de la sine daca le ignoram.
Si uite asa vom avea o alta lege a invatamantului. Care va bulversa iarasi (a cata oara in ultimii 20 de ani?) elevii, parintii si profesorii, ca sa nu se plictiseasca :).
Noua lege adauga 2 clase (clasa 0 si clasa a IX-a) scolii generale. In conditiile in care scolile sunt aglomerate la nivelul la care se invata in 2 schimburi adaugarea a 2 ani va produce .... aparitia celui de al treilea schimb??? Am inteles de la domnul Colceag ca se va promova o "scoala dupa scoala" adica un fel de after school. UNDE? Fizic, ca locatie adica? Nu se stie! Deci se mareste numarul de elevi in scoli, se mareste numarul de ore pentru fiecare elev (in conditiile in care programa este supra-aglomerata si prost facuta) dar nu se investeste nici un leu in construirea de noi scoli, marirea salariilor pentru atragerea oamenilor de calitate si material didactic.
Ce bine ma simt cand legile sunt facute de idealisti .....

6 comentarii:

 1. Trebuie să recunosc, eşti foarte drăguţă... Deşi nu este el singurul idealist din echipă...

  RăspundețiȘtergere
 2. afterschool cum unde, e loc berechet la biserica.

  RăspundețiȘtergere
 3. mai multa scoala, mai multa indobitocire. Mai mult e mai bine. Pentru nimeni.

  RăspundețiȘtergere
 4. "Mai multa scoala" poate fi buna. Adica e foarte bine sa te specializezi printr-un masterat de exemplu. "Mai multa scoala" in sensul 8 ore pe zi + inca 4 ore de teme pentru copii de 7 ani .... nu are cum sa fie bine.

  RăspundețiȘtergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 6. Supraîncărcarea memoriei nu servește decât la atrofierea conștiinței și a materiei cenușii - Astfel funcționa modelul stalinist de învățământ care a fost aplicat și la noi cu succes, iar reminiscențele sistemului încă se fac simțite...

  Pentru ca un individ să devină folositor societății el trebuie mai întâi "domesticit"
  și "disciplinat" => În vederea acestui scop s-au înființat toate școlile, barăcile sau închisorile.

  -AA

  RăspundețiȘtergere