sâmbătă, 23 ianuarie 2010

A fi parinte rational

A fi parinte e usor. Privim in jurul nostru si vedem uimiti cum, copile care abia ajunse ori usor trecute de varsta pubertatii, devin mame. Cauzele sunt multiple. Educatia precara, inexistenta celor mai elementare notiuni de educatie sexuala, chiar si permanenta indoctrinare religioasa din familie si scoala, frica si rusinea, toate acestea concura la aparitia acestui fenomen.

A fi parinte responsabil e mai dificil. Trebuie sa le poti oferi copiilor tai tot ceea ce acestia au nevoie pentru o dezvoltare armonioasa atat a trupului cat si a capacitatilor intelectuale. Copii trebuie sa gaseasca in tine un sprijin, un prieten, un confident. Toate astea cer timp, rabdare, pasiune si dragoste.

A fi parinte rational e foarte greu. Pentru ca, pe langa responsabilitatile inerente rolului de parinte implicat in viata copiilor sai, iti asumi si menirea de a-l proteja de gunoaiele informationale cu care societatea il asalteaza intr-o multime de feluri.
Un parinte rational trebuie sa il faca pe copil sa viseze. Sa isi ridice capul spre nemarginirea stelelor atunci cand majoritatea celorlalti copii stau cu ochii intepeniti in colbul drumului. Sa realizeze ca lumea este atat de frumoasa, de complexa, de vie, incat intrece imaginatia oracarui potential zeu, fie el al desertului fie orice alta plasmuire mai veche ori mai noua.
Copilul trebuie sa isi lase curiozitatea nestavilita, sa isi isi lase inteligenta libera. Sa emita ipoteze. Sa pretuiasca de mic libertatea lui si a celorlalti, sa respecte viata si umanitatea. Si, daca are nevoie de modele, ii vei fi tu model, nu un oarecare sfant agatat pe perete. Iar drept eroi, ii poate avea pe cei mai buni dintre noi, pe oamenii multumita carora are o existenta in care principala sa grija nu va mai supravietuirea ci aceea de a se implini.

E norocos ca te are pe tine ca parinte. Esti rational si pretuiesti valorile umaniste. Fii demn de copilul tau. Aminteste-ti cat ti-a luat tie sa ajungi aici.
Cel mai adesea prin forte proprii si in urma unui proces de durata
Asa ca, mai presus de orice, draga parinte invata-l pe copilul tau cel mai important lucru: sa fie OM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu